I Svendborg får alle fødende en efterfødselssamtale. Det er med til at hjælpe familierne godt op vej og forebygger fødselsangst og -depression, oplever jordemoder.

Svendborg: Alle kvinder, der føder på Svendborg Sygehus, får en efterfødselssamtale. En tid til en snak, hvor fødselsoplevelsen bliver bearbejdet sammen med en jordemoder tre døgn efter, den har fundet sted.

Efterfødselssamtalerne er fast praksis på fødeafdelingen i Svendborg og bliver holdt af jordemødre, der er særligt uddannet til det.

En af dem er Sally Green, der oplever, at samtalerne ikke alene er med til at få de nye familier godt i vej med alt fra amning til familiedannelsen. De er også med til at forebygge fødselsangst og -depressioner.

- Vi skal simpelthen kæmpe for, at vi har den rolle her.

Sådan siger hun, fordi hun er bange for, at efterfødselssamtalerne forsvinder for kvinderne, hvis regionens spareforslag om at lukke fødeafdelingen i Svendborg og samle de fynske fødsler i Odense, før det nye supersygehus er færdigt, bliver vedtaget.

I Odense er det ikke fast praksis, at alle får en efterfødselssamtale.

- I Odense er det delt over lidt flere hænder, det er ikke en samlet pakke, og der er ikke den samme succes med det, som der er i Svendborg. Det må vi bare sige, at der ikke er, lyder det fra Anette Lund Frederiksen, der er chefjordemoder for fødeafdelingerne i både Odense og Svendborg.

Hun mener, at det vil være værd at skele til Svendborgs model, hvor efterfødselssamtalen ligger sammen med den lovpligtige hørescreening og hælblodprøve.

- Det er da et nødvendigt indsatsområde, hvis man skal lykkes med både fødsel et og to og tre. Det letter vores arbejde, fordi kvinderne kommer ind i bedre harmoni med det forløb, de havde sidst. De er mere trygge, siger hun.

  • Bødiker_Julie_Ruby_(2015)_022

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' redaktion i Svendborg og skriver om meget forskelligt, men har brugt særligt mange arbejdsdage på at dække sygehusstof, Svendborgbanen og by- og havneudvikling. Mine rødder er jyske, men mit hjerte er tabt til Sydfyn.

Mere om emnet

Se alle
3
Folkemøde mod lukning af fødegang

Folkemøde mod lukning af fødegang

Sundhedsplejerske imod spareforslag

Sundhedsplejerske imod spareforslag

Høringssvar: Ansatte på fødeafdeling frygter færre fødestuer

Høringssvar: Ansatte på fødeafdeling frygter færre fødestuer