Politikerne i Økonomiudvalget vil undersøge, om man kan lave et iværksætterhus for håndværkere i tom bygning i industrikvarter

Tved: Der ligger ét på Jessens Mole i Svendborg, et andet er på vej i Frederiksgade tæt ved og nu kan et tredje iværksætterhus være på vej i den nordlige del af Svendborg.

Kommunens økonomi­udvalg har nemlig bedt om at få undersøgt nærmere om nogle tomme bygninger på Danmarksvej 1 kan huse et iværksætterhus.

Og mens det første er for kreative fag, det andet for IT-kyndige og maritime virksomheder, kan det tredje blive for håndværkere, der driver enkeltmandsvirksomheder.

Det fortæller viceborgmester Henrik Nielsen (K).

- Da jeg var på et virksomhedsbesøg, mødte jeg et firma, som havde lejet sig ind hos et andet firma, og de oplevede, at der mangler et sted at etablere sig for håndværkere, siger han.

Med et iværksætterhus kan håndværkere for eksempel deles om stort og dyrt udstyr og dermed spare penge.

Hus er skræddersyet

Som Fyns Amts Avis kunne fortælle i går, var det ellers i støbeskeen, at adressen på Danmarksvej kunne bruges til skaterhal, men det faldt til jorden, fordi det ville kræve en ny lokalplan.

Mens lokalplanen ikke levner plads til foreninger, er den skræddersyet til virksomheder.

Derfor er forvaltningen nu sat til at undersøge, hvor stort behovet for et iværksætterhus til håndværkere er.

- Hvis der ikke er et behov, er det min holdning, at vi trækker stikket på det her iværksætterhus, siger Henrik Nielsen.

- God idé

Hos Håndværker- og Industriforeningen er formand Morten Raft begejstret.

- Det er en god og spændende idé, siger han.

Foreningen repræsenterer små og mellemstore virksomheder, og han ser et eventuelt iværksætterhus for håndværkere, som et ekstra trin til nyuddannede håndværkere.

- Vi arbejder i forvejen for at få unge til at interessere sig for håndværkeruddannelser i stedet for kun de gymnasiale. Og det er fint, hvis man se, at man først kan få en uddannelse , og så er der også et iværksætterhus til næste trin, hvilket også kan holde erhverv i byen.

Ulige konkurrence

Han mener dog ikke, der er et reelt behov for lokaler.

- Men der er mange, der afholder sig fra at starte for sig selv, fordi de står med følelsen af, at de er alene. Med et iværksætterhus kan man sige, at der så er nogle andre i samme båd, og så vil man nyde godt af nogle synergieffekter på samme adresse.

Morten Raft advarer dog om, at det ikke må føre til ulige konkurrencevilkår.

- Det værste, der kan ske, er, at de kommer til at bo gratis. Så man skal se være vågen og skære den rigtigt. Men det kan også lade sig gøre, siger han.

Det er planen, at udgifterne til et eventuelt iværksætterhus for håndværkere skal med i budgetforhandlingerne, som finder sted i efteråret.

  • Af: