Lene Christensen, der driver købmanden på Thurø, er ked af, at planer om endnu en dagligvareforretning på øen bliver rejst igen.

Thurø: Det er lidt en balancegang for Lene Christensen, der driver Spar-købmanden på Thurø sammen med sin mand Kim Christensen.

I sit indre er hun i oprør over planerne om at udlægge et område ved Eriksholmsvej til boliger og en dagligvarebutik, sådan som det står i den kommuneplan, der er i høring nu og frem til 10. september. Men udadtil er hun nødt til at forholde sig så neutralt som muligt. For hun er godt klar over, hvordan det vil lyde, hvis hun stiller sig på bagbenene over udsigten til konkurrence.

- Men rent menneskeligt er det hårdt. Mega hårdt. Vi havde det jo også oppe for nogle år siden, siger Lene Christensen.

I 2013 endte politikerne med at forkaste planer om at tillade en dagligvarebutik mere på Thurø, efter at øen havde protesteret massivt imod det - hovedsagligt af hensyn til Lene og Kim Christensen. Nu kan et supermarked så være på trapperne igen i anledning af den nye kommuneplan, som skal vedtages senere på året.

Sker det, er Lene Christensen ikke i tvivl om, hvad der sker med hendes og mandens forretning, som de har drevet på Thurø i 24 år.

- Vi er jo kun os selv. Det er os selv, der ejer huset og grunden. Der er ikke nogen, der kommer og pøser penge i, hvis det går dårligt. Vi er vores egen virksomhed. Hvis der kommer en kæde, har de jo penge med sig, og for os betyder det, at vi dør af det, siger hun.

Protestere vil hun og manden ikke. Men Lene Christensen er rørt over, at en gruppe borgere på Baunevej vil kæmpe imod planerne. Ikke bare for at værne om deres egen udsigt, men også for nok engang at kæmpe for købmandens overlevelse.

- Vi er rigtig kede af det, men vi har fundet ud af, at der er mange, som er imod de her planer, og det er vi rigtig glade og taknemmelige for. De støtter virkelig op om det lokale, siger hun.

Omsætningen dalede på Tåsinge

Og det er ikke helt skævt, at det kan bide i omsætningen, når en lille får en stor som nabo på fødevaremarkedet. Det kan Superbrugsen på Tåsinge berette om. Da Rema 1000 flyttede ind ovre på den anden side af vejen ved indgangen til øen, dalede omsætningen, oplyser Jens Peter Launtoft, der driver forretningen i brugsuddelerens fravær.

- Konkurrencen har betydet meget. Vi er gået fra at være Danmarks ubetinget bedste brugs omsætningsmæssigt til nu at ligge på en 8.-10.-plads. Vi har haft et fald på 18-20 procent i omsætning om året. Det er også gået ud over butikker på Langeland, for mange handler i Rema 1000, inden de kører til Langeland, siger han.

Forretningen er dog langt fra lukningstruet.

- Vi er heldige, for vi ligger et sted, hvor folk har penge, så de lokale tager stadig i brugsen. Vi lever af, at de ikke behøver handle discount. Og så er kvaliteten bedre, vi kan være mere lokale, og vi kan gøre, hvad folk gerne vil have og ændre priserne, som vi vil.

  • Bødiker_Julie_Ruby_(2015)_022

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' redaktion i Svendborg og skriver om meget forskelligt, men har brugt særligt mange arbejdsdage på at dække sygehusstof, Svendborgbanen og by- og havneudvikling. Mine rødder er jyske, men mit hjerte er tabt til Sydfyn.

Mere om emnet

Se alle
5
Supermarked nej tak: Thurinere vil protestere mod ny dagligvarebutik

Supermarked nej tak: Thurinere vil protestere mod ny dagligvarebutik

3
- Man ejer jo ikke sin udsigt

- Man ejer jo ikke sin udsigt

13
Vil ikke have konkurrence: 1000 protester vælter ny butik

Vil ikke have konkurrence: 1000 protester vælter ny butik