Et grønt område langs Brovejen på Thurø skal udlægges til boliger og en dagligvarebutik, og det har fået beboere på Baunevej over for grunden op af stolene og i gang med at rejse protester mod planerne. Nøjagtig som for fire år siden.

Thurø: Når man sidder på Marisa Fahlén Lents Kaas' terrasse, kigger man lige ind i et 10-12 meter højt, sommergrønt krat. Det er, hvad man må betragte som en rar udsigt. Det gør Marisa Fahlén Lents Kaas og hendes naboer med samme syn for enden af deres haver i hvert fald.

Men det er ikke sikkert, de får lov at beholde deres grønne bagtæppe. Snart kan kulissen i stedet blive et supermarked og boliger i to etager.

Protesterne for fire år siden

Efteråret 2012: I et debatoplæg om nye forretninger i Svendborg Kommune bliver der peget på et område ved Eriksholmsvej som sted for endnu en dagligvareforretning på Thurø. Men øen er ikke interesseret i en ekstra indkøbsmulighed, og protester i form af en underskiftindsamling rejser sig.December 2012: På en måned er der indsamlet 1000 underskrifter. Der bor godt 3500 mennesker på Thurø. Protesterne kommer også tydeligt til udtryk på et borgermøde på Thurø Skole.

Marts 2013: Politikerne har taget modstanden mod en konkurrent til købmanden til efterretning og dropper planerne om at give mulighed for at lade dagligvareforretning kan rykke ind på Thurø.

 

Det grønne område, der ligger inde på højre hånd lige efter, man er kørt over dæmningen til Thurø, skal udlægges til et såkaldt blandet bolig- og erhvervsområde. Det fremgår af det forslag til en revideret kommuneplan, som er i høring lige nu, og af et brev, som nogle af beboerne på Baunevej lige over for området fandt i deres postkasser for få dage siden.

Og det har rystet det lille nabolag noget.

Svendborg Kommune har gennem længere tid arbejdet på en revidering af kommuneplanen. Det skal ske fast hvert fjerde år.Et forslag til den nye kommuneplan 2017-2029 er lige nu i høring.

Fristen for at komme med høringssvar er 10. september.

Inden da holder kommunen et borgermøde. Det sker onsdag 23. august fra klokken 16 til 20 i Rundbuehallen på Frederiksø. Det er ikke nødvendigt at tilmelde sig, men man kan markere, om man deltager, på Facebook under begivenheden "Borgerdag: Kommuneplan 2017-2029". 

 

- Sker det her, vil det få kæmpe betydning for huspriserne, siger Lena Skovgaard Hansen, der sammen med en anden nabo, Anna Møller Tåsinge, har bænket sig til en kop krisekaffe i Marisa Fahlén Lents Kaas' have.

- Der står, man må bygge op til 8,5 meter, og det, synes vi, er et problem. Vi er i forvejen meget belastet af støjen fra vejen. Hvis der kommer en hel masse grunde eller en butik derinde, bliver trafikbelastningen bare endnu større. Og det bliver jo helt indtil klokken 22 om aftenen, siger hun.

- Og hvis der kommer lejligheder, kan man glo lige ned i vores haver. Så har vi jo ikke noget privatliv tilbage, tilføjer Anna Møller Tåsinge.

Hellere købmand end supermarked

Men planerne her er ikke kun interessante for beboerne, der har udsigt til området. Det er i høj grad også interessant for resten af øen, som ikke er blevet informeret om planerne af kommunen, mener de tre.

For en anden tung hjørnesten i deres argumentation imod planerne om at tillade en dagligvarebutik at rejse sig på øen er købmanden på Bergmannsvej inde midt på Thurø. Lene og Kim Christensen, som købmandsparret hedder, betyder mere end bare mælk og smør i snævre vendinger. Kommer en dagligvarekæde til øen, får købmanden for trange kår, er de overbevist om.

- Det er en lille købmand, hvor man får hilst på hinanden. Det er hygge, det er idyl. Det får man ikke inde i Svendborg, siger Marisa Fahlén Lents Kaas.

Det undrer også kvinderne, at det her overhovedet er på tale igen, for vi skal ikke længere tilbage end begyndelsen af 2013 for at finde et massivt nej tak til endnu en dagligvareforretning på Thurø. Dengang var det også et område ved Eriksholmsvej, der var i spil som adresse til et supermarked, men politikerne valgte at droppe planerne igen, da øen med store protester slog en tyk ring omkring købmanden.

- Man skulle da gerne have en fornemmelse af at bo i en kommune, der vil os det bedste, og hvor man lytter til borgernes ønsker. Men det virker som om, vi bliver ignoreret, når det nu er blevet lagt ned én gang, siger Anna Møller Tåsinge, der sammen med de andre på Baunevej også har svært ved at få øje på, at der skulle være brug for flere byggegrunde på Thurø, fordi der stadig er ledige byggegrunde andre steder på øen.

Alle skal kende til planerne

De tre, og resten af beboerne på Baunevej, som har fået brevet fra kommunen, er overbevist om, at der vil være mange på øen, der lige som dem vil være imod planerne - hvis de vidste, at de var der. Så nu har de lagt kommunens brev ud på øens facebookgruppe "Thurineren" og er gået i gang med at iværksætte en underskriftindsamling, som skal ligge oppe ved købmanden. Inden længe forfatter de også et høringssvar.

Det handler om at nå ud til så mange som muligt og på den måde vende politikernes tankegang.

- Man tænker, at det her handler om, hvad der er økonomisk interessant for kommmunen og ikke om, hvad vi har brug for herovre, siger Anna Møller Tåsinge.

  • Bødiker_Julie_Ruby_(2015)_022

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' redaktion i Svendborg og skriver om meget forskelligt, men har brugt særligt mange arbejdsdage på at dække sygehusstof, Svendborgbanen og by- og havneudvikling. Mine rødder er jyske, men mit hjerte er tabt til Sydfyn.

Mere om emnet

Se alle
3
- Man ejer jo ikke sin udsigt

- Man ejer jo ikke sin udsigt

1
Supermarked vil tage livet af købmanden

Supermarked vil tage livet af købmanden

13
Vil ikke have konkurrence: 1000 protester vælter ny butik

Vil ikke have konkurrence: 1000 protester vælter ny butik