Sundhedsreform: Intet nyt for Svendborg Sygehus og sygeplejerskeuddannelsen

Svendborg Sygehus er allerede i en udvikling, der falder i tråd med sundhedsreformen. Arkivfoto: John Fredy

Sundhedsreform: Intet nyt for Svendborg Sygehus og sygeplejerskeuddannelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Både Svendborg Sygehus og sygeplejerskeuddannelsen i Svendborg er på forkant med reformen. På sygehuset er man allerede i gang med at blive et specialsygehus, og sygeplejerskeuddannelsen optager allerede fra i år 20 flere studerende.

Svendborg: Man kan godt være så kontant at kalde den sundhedsreform, som regeringen præsenterede onsdag, for gammel vin på nye flasker.

I hvert fald når det gælder Svendborg Sygehus.

Spørger man Peder Jest, der er lægelig direktør på Odense Universitetshospital, som Svendborg Sygehus hører under, er man allerede i gang med meget af det, reformen indeholder af målsætninger på sundhedsområdet.

Blandt andet er det ambitionen, at der skal være 500.000 færre ambulante besøg på landets sygehuse. På den front er Svendborg Sygehus allerede langt, forklarer Peder Jest.

- Der er slet ikke noget nyt for os i den proces, for i økonomiaftalen allerede for i år indgår, at vi skal nedsætte antallet af ambulante fremmøder, vi skal flytte flere patienter ud til almen praksis, vi skal se på KOL- og diabetesområdet, vi skal se flere virtuelle kontakter, flere patienter skal have mulighed for bare at være med på deres mobile enheder, og vi skal have færre genindlæggelser. Alle de felter er vi i fuld gang med, vi måler på dem, og hver afdeling får besked hver morgen om hvor mange genindlæggelser, de har haft. Så for os er der ikke noget nyt i det. Den trend fortsætter vi, siger Peder Jest.

Som en del af aftalen om at bygge det nye supersygehus i Odense blev det i sin tid besluttet, at Svendborg Sygehus skulle gøres til et specialsygehus, og at akutfunktionerne - Fælles Akutmodtagelse (FAM) og fødeafdelingen - skulle nedlægges i Svendborg, når det nye OUH i Odense er færdigt.

Arbejdet hen imod et specialsygehus i Svendborg er man allerede nået langt med, og det falder fint i tråd med sundhedsreformen, mener Peder Jest.

- Som statsministeren selv sagde i går (onsdag, red.), ligger Svendborg Sygehus, hvor Svendborg Sygehus ligger, og det skal fortsætte den udvikling, det er i gang med, så det er åbenbart regeringens holdning, og vi har en forventning om, at vi fortsætter udviklingen hen imod, at vi skal være et specialsygehus med nogle særlige specialområder, som vi opretholder og udvikler, siger han.

På Svendborg Sygehus vil man fremover kunne finde en døgnåben skadeklinik, en akutmodtagelse for akutte medicinske patienter, ekspertise inden for tyktarmskræft både operativt og behandlingsmæssigt, akutte operationer af hoftebrud, en bred vifte af ambulantkirurgi, et demenscenter for hele Fyn, neurorehabilitering, en stor medicinsk afdeling med fem medicinske specialer, en geriatrisk afdeling, øre-, næse-, hals-ekspertise, en afdeling for høretest, et intensivafsnit med narkosepersonale, et laboratorium og et røntgenafsnit lige som man fortsat vil kunne få lavet hjerte-, CT- og MR-scanninger.

Flere sygeplejerskestuderende

Sundhedsreformen lægger også op til, at der skal uddannes 600 flere sygeplejersker i 2019-2022, men også her er Svendborg på forkant.

På sygeplejeskeuddannelsen i Svendborg så man allerede for et par år siden, at der var problemer med at skaffe sygeplejersker til de ledige stillinger på OUH i både Odense og Svendborg, og derfor begyndte man at arbejde for at få lov til at optage flere studerende, forklarer Helle Stryhn, der uddannelsesleder på sygeplejeskeuddannelsen i Svendborg.

- Vi har haft nogle prognoser for, hvor mange sygeplejersker, der ville gå på efterløn og penson, så vi har vidst det gennem nogle år, og i foråret indgik vi et samarbejde med regionen, kommunerne og psykiatrien om at få øget optaget hurtigst muligt og samtidig sikre, at der også er praktikpladser til flere studerende, siger Helle

På uddannelsen har det betydet, at man i 2019 og fremover samlet optager 20 flere studerende om året.

- Om reformen gør, at vi indgår flere samarbejder, så vi kan optage endnu flere, ved jeg ikke endnu. Vi kan godt have flere studerende på teoriforløbet på skolen, men vi er nødt til at sikre en kvalitet i den kliniske uddannelse (praktikken, red.), så hvis det bliver tilfældet, kan det være, vi skal tænke andre muligheder i forhold til klinikken også, siger hun.

Fra og med 2019 bliver der optaget 104 sygeplejerskestuderende om året i Svendborg.

Sundhedsreform: Intet nyt for Svendborg Sygehus og sygeplejerskeuddannelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce