Større byråd - ja tak!


Større byråd - ja tak!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spare sig selv væk - nej, det vil de selvfølgelig ikke. Sådan vil den forudsigelige reaktion være på, at politikerne i Svendborg Byråd ikke som et led i en million-stor sparerunde vil skære ned på antallet af byrådsmedlemmer. Der kunne ellers spares sådan cirka 100.000 kroner om året for hvert byrådsmedlem, der skæres væk. I øjeblikket er der 29 medlemmer af Svendborg Byråd. I det første sparekatalog var der peget på muligheden for at skære fire af dem væk, så der ved valget næste år kun skal vælges 25. En kommune af Svendborgs størrelse skal ifølge loven have et byråd bestående af mellem 21 og 31 medlemmer.

Hvad den enkelte politikers argument end måtte være - for at gå imod en nedskæring af byrådet - så vil det under alle omstændigheder være en helt forkert vej at gå. Rent økonomisk er det ikke det, der kan redde kommunens økonomi. Et andet argument fra en række "eksperter" for at gøre byråd mindre - og mere professionelle - er en henvisning til, at den slags fungerer meget bedre i bestyrelser i det private erhvervsliv. Der kan man træffe hurtige og kompetente beslutninger. Nå - tillykke med det. Et byråd kan - og skal - bare ikke på nogen måde sammenlignes med eller fungere som en bestyrelse i en privat virksomhed. Et byråd skal være pivåbent - i modsætning til en virksomheds bestyrelse. Et byråd skal være fløjtende uenige - i modsætning til en bestyrelse i en privat virksomhed. Og derfor skal så mange politiske strømninger som muligt være repræsenteret i et byråd - således at så stor en del af indbyggerne som overhovedet muligt har i det mindst én stemme i det råd, der bestemmer kommunes udvikling.

Naturligvis kommer tingene dermed til at gå langsommere end i en privat virksomhed. Men sådan er det med det dér demokrati. Det tager tid. Nogle gange lang tid. Men er der lige nogen, der kan komme på et bedre system end dette demokratiske, som vi danskere i anden sammenhæng hævder at forsøge at eksportere til fjerntliggende lande, hvor de tidligere havde et endog meget hurtigt beslutningssystem? Nej vel! O.k., så skulle Svendborg Kommune måske i virkeligheden gå den anden vej og udvide byrådet til 31 medlemmer - når nu den mulighed faktisk foreligger. At det vil gøre byrådsmøderne endnu længere, end de er i forvejen, er i den sammenhæng en minimal omkostning. Som slet ikke kan sammenlignes med den omkostning - i demokratisk underskud - som det må få, når en kommune som Langeland vil skære antallet af medlemmer i kommunalbestyrelsen ned fra 25 til 15.

Større byråd - ja tak!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce