- Det er synd, at DR ikke tør lade arvingerne tale fynsk, mener Michael Ejstrup, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Der er ikke mange "farveller" og stumme d'er i DR's dramaserie Arvingerne, selvom den udspiller sig i Svendborg.

Hverken spillerne i håndboldklubben, ekspedienterne i blomsterbutikken eller lægerne på Svendborg Sygehus taler fynsk. Og det er ærgerligt, mener sprogforsker Michael Ejstrup fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

DR's dramachef har fuldstændig ret, når hun siger, at fynsktalende skuespillere i Arvingerne ville skabe fordomme hos seerne.

Og hun har også ret i, at det er en stor opgave for en skuespiller at tilegne sig en ny dialekt, mener sprogforskeren.

Til gengæld er han helt uenig i, at DR ikke burde gøre det alligevel.

- I udlandet arbejder man jo med at lære skuespillerne skotsk accent, hvis en film for eksempel foregår i Højlandet. Og det var meget vigtigt for troværdigheden i Mit Afrika, at Meryl Streep talte med dansk accent i rollen som Karen Blixen, siger han til Fyens.dk.

Dialekter findes stadig

Michael Ejstrup påpeger, at man kunne koncentrere sig om at træne enkelte skuespillere.

- Veronica Grønnegaard har sikkert ikke boet hele sit liv på Fyn. Men Signe-pigen og håndboldkæresten burde tale, som man nu gør det som ungt menneske i Svendborg.

Selvom dialekter ikke længere er så fremherskende som i tidligere generationer, er det stadig tydeligt at høre, hvor folk kommer fra, mener han.

- Hvis du står i kassekøen i Bilka i Odense og lytter til kunderne, er du ikke i tvivl om, at du ikke er i Holstebro eller Herning, fastslår han.

Fynsk er en populær dialekt

Adskillige undersøgelser har vist, at danskere nærer store sproglige fordomme mod hinanden.

Netop fynsk er en dialekt, som de fleste godt kan lide. Fynboer med dialekt bliver betragtet som søde og behagelige. Men de bliver ikke opfattet som særligt kloge.

- Alle dialekter på nær charlottenlund-dansk og lavkøbenhavnsk bliver opfattet som noget, der hører til gamle mennesker, der er uuddannede og ikke ret kloge, fortæller sprogforskeren.

Dansk teater, film og tv er i høj grad med til at forstærke fordommene, mener han.

- Hvis der er en skurk, taler han enten lavkøbenhavnsk eller vestjysk. En ubegavet person kan stort set tale alt andet end københavnsk. Det er meget sjældent, at helten kommer fra Bornholm.

Derfor ville det ikke være uproblematisk for Arvingerne at lade dialekten indgå, erkender han.

- Men hvis man altid siger, at det kan vi ikke, for der findes fordomme, så er man jo med til at cementere fordommene. Jeg synes, det er ærgerligt, at DR ikke tør.

I det lange løb bliver dialekternes udbredelse begrænset af tendensen, mener Michael Ejstrup.

- Det bliver sådan et hemmeligt sprog, vi kun kan bruge i nogle sammenhænge. Når man spørger danskerne, får vi altid at vide, at de holder meget af dialekterne og gerne ser dem bevaret. Men vi vil åbenbart ikke rigtig have dem alligevel.

Værten på DR-showet Revolver, Thomas Skov Gaardsvig, har læst Fyens.dk's historie om den manglende fynske dialekt i Arvingerne, og det har inspireret ham til at lave videoen herover.

"Jeg så det som min pligt på vegne af hele DR at indspille Arvingerne på fynsk, så man ligesom kan få et billede af, hvordan det ville have set ud. Det gør en god serie endnu bedre," skriver han i en mail.

Klik på afspilleren herover og døm selv.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Casting: Arvingerne søger babyer til næste sæson

Casting: Arvingerne søger babyer til næste sæson

Når tv bliver stor litteratur

Arvingerne-Emil har succes med egen familie

Arvingerne-Emil har succes med egen familie