Sparekatalog sender regningen til kommunens svageste: Psykisk syge og personer med multihandikap risikerer forringelser

Finn Boye, socialchef i Svendborg Kommune. Foto: Jørgen Outzen

Sparekatalog sender regningen til kommunens svageste: Psykisk syge og personer med multihandikap risikerer forringelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når Svendborg kommune skal spare op mod 100 millioner kroner på næste års budget, risikerer selv kommunens svageste serviceforringelser, og aldrig har socialchef, Finn Boye, set så omfattende et sparekatalog på det specialiserede voksenområde.

Svendborg: Svimlende 45,3 millioner kroner. Det er beløbet, Social- og Sundhedsudvalgets sparekatalog lyder på, og hvis besparelserne realiseres, kan det ikke undgås, at kommunens svageste borgere vil mærke markante forringelser.

Alene på socialområdet er der spareforslag for 21,7 millioner kroner på næste års budget. Et beløb, som socialchef, Finn Boye, aldrig har set højere.

- Jeg har været her i over tredive år og jeg har aldrig set et så omfattende katalog over det specialiserede voksenområde. Det her rammer de mennesker med handikap, sindslidende og misbrugere, fastslår han, for blot at nævne nogle af de grupper, der er i risikozonen.

Han peger dog på, at når kommunen samlet set skal spare op mod 100 millioner kroner på næste års budget, er det nødvendigt, at alle holder for, og han pointerer, at sammenligner man med de øvrige kommuner i Region Syddanmark, ligger Svendborg 23 millioner kroner højere end gennemsnittet i regionen.

Jeg har været her i over tredive år og jeg har aldrig set et så omfattende katalog over det specialiserede voksenområde. Det her rammer de mennesker med handikap, sindslidende og misbrugere.
Finn Boye, Socialchef i Svendborg Kommune
Spareplaner
Økonomien i Svendborg Kommune skranter, og derfor har man besluttet, at man vil spare mellem 75- og 100 millioner kroner på næste års budget.

Forvaltningen har lavet sparekataloger på samlet 134 millioner kroner, mens det altså langt fra er så enormt et beløb, politikerne ender med at spare, da de i løbet af de næste uger skal plukke i katalogerne og beslutte, hvilke besparelser der skal realiseres.

Det er planen allerede før sommerferien at finde besparelser for 50 millioner kroner, og derfor kommer forvaltningen i denne tid med sparekataloger, som præsenteres for politikerne i de enkelte fagudvalg.

I løbet af april bliver sparekatalogerne sendt i offentlig høring, og den endelige beslutning om, hvor der skal spares og hvilke områder der skal friholdes, bliver besluttet på budgetforhandlingerne den 23. og 24. maj.

Efter sommerferien tager politikerne dog endnu en dans i sparemanegen for at finde de resterende 25 til 50 millioner kroner, og den endelige beslutning om, hvor meget der i dén omgang skal spares, bliver truffet på de ordinære budgetforhandlinger i september.
Sådan ser Social- og Sundhedsudvalgets sparekatalog ud. Kilde Svendborg Kommune
Sådan ser Social- og Sundhedsudvalgets sparekatalog ud. Kilde Svendborg Kommune

Øget brugerbetaling

Helt konkret fremgår det af sparekataloget, at man blandt andet foreslår at spare ved at hæve brugerbetalingen for mad på de længerevarende specialiserede botilbud på socialområdet for ad den vej at spare et markant beløb på 1,8 millioner kroner.

Cirka 100 borgere i Svendborg med omfattende funktionsnedsættelser bor på et af kommunens fire længerevarende botilbud, og forslaget går på at hæve brugerbetalingen, så beboerne, der i øjeblikket betaler mellem 1310 og 1980 kroner for mad om måneden, i fremtiden risikerer at skulle betale op mod 3613 kroner om måneden.

Samtidig er der lavet to modeller - begge med øget brugerbetaling - hvor køkkenerne enten bevares ude på bostederne, eller de nedlægges og maden bliver i stedet leveret fra kommunens leverandør Det Gode Madhus.

- Det er ikke et forslag, vi er særligt forelskede i, konstaterer Finn Boye og uddyber:

- Her går vi ud og pålægger borgeren skaden, fordi kommunen skal spare og siger til de svageste borgere, at de får en væsentlig stigning i brugerbetalingen. Så jeg vil understrege, det er noget, vi siger, man KAN gøre, siger han med henvisning til, at det er op til politikerne at beslutte, om disse besparelser skal realiseres eller ej.

Han forventer da også, at blandt andet handikaprådet samt pårørende til beboerne i løbet af den tre ugers offentlige høring vil komme med høringssvar, som politikerne kan tage med i deres overvejelser, når de skal beslutte, hvilke besparelser, der enten skal gennemføres eller friholdes.

Politikerne i Social- og Sundhedsudvalget drøfter sparekataloget den 10. april hvorefter kataloget sendes i offentlig høring med frist den 1. maj. Budgetforhandlingerne er planlagt til den 23. og 24. maj.

Sparekatalog sender regningen til kommunens svageste: Psykisk syge og personer med multihandikap risikerer forringelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce