Sommerskole på Sydfyn styrker unges bånd til Danmark

Sommerskoleeleverne bliver inddelt i forskellige klasser, hvor de modtager undervisning i dansk sprog og kultur. Foto: Michael Nørgaard

Sommerskole på Sydfyn styrker unges bånd til Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hver sommer afholder organisationen Danes Worldwide sommerskoler for udlandsdanskere i alderen 10-17 år. På Vejstrup Efterskole på Sydfyn er 168 børn og unge i disse dage tjekket ind. Her får de undervisning i dansk sprog og kultur og bliver rustet til at vende hjem til det danske skolesystem efter mange år i udlandet.

Vejstrup: 14-årige Oliver Højbjerg vipper lidt på tæerne og kigger ud mod klassen.

Han er den sidste elev til at fremlægge før spisepausen, og selv om pusterummet er lige om hjørnet, er klasselokalet på Vejstrup Efterskole fyldt af en ro, der vil være uvant for de fleste danske skoleelever.

- Den største forskel på Malaysia og Danmark er, at man går i skoleuniform i Malaysia, starter Oliver Højbjerg.

Han taler flydende dansk - men med en accent, der alligevel røber, at det ikke er hans primære sprog.

- Det er både godt og dårligt. En af de gode ting er, at man ikke bliver mobbet på grund af sit tøj, fortsætter han.

Oliver Højbjerg, der er halvt dansk og halvt thai, har aldrig boet i Danmark. Han er født i Frankrig og har i de sidste otte år boet i Malaysia.

Efter sommerferien flytter han for første gang til Danmark, hvor han skal gå på international linje på Viborg Katedralskole.

Og selv om sommerferien har sænket sig over det danske skolesystem, er Oliver - sammen med 167 andre udlandsdanskere i alderen 14 til 17 år - derfor tjekket ind på den sydfynske efterskole i Vejstrup, hvor organisationen Danes Worldwide afholder en af sine tre årlige sommerskoler for danske børn og unge, der bor i udlandet.

Her går Oliver i "Tilbage til Danmark"-klassen, der ruster eleverne til at vende hjem et skolesystem, som en del af dem - trods deres danske rødder - aldrig har været en del af.

- Det bliver hårdt at sige farvel til mine venner. Men det var også begyndt at blive lidt kedeligt i Malaysia, siger Oliver Højbjerg, der allerede har haft lejlighed til at besøge sit nye hjem i Jylland.

- Viborg er en hyggelig by. Jeg undrede mig dog over, at nogle af eleverne bare rejste sig op midt i timen for at gå på toilet. Uden at spørge læreren om lov, klukker han forundret.

Danes Worldwide
Danes Worldwide er en organisation, der arbejder for at gøre det lettere at være dansker i udlandet.Blandt andet rådgiver Danes Worldwides ekspertpanel udlandsdanskere før, under og efter udlandsophold, og Danes Worldwide etablerer netværk for danskere i udlandet.

Derudover står Danes Worldwide for Online Danskundervisning og Sommerskolen for børn og unge danskere, der bor i udlandet.

Sommerskolen afholdes på tre fynske efterskoler en gang om året.

Ringe Fri- og Efterskole for elever fra 10 til cirka 12 år.

Bernstorffsminde Efterskole for elever fra cirka 12,5 år til 15 år.

Vejstrup Efterskole for elever fra cirka 15 til 17 år.

Derudover arrangerer Danes Worldwide også en mini-sommerskole, hvor elever fra seks til ni år kan komme i følgeskab med en forælder.
William Askholt (tv) bor til dagligt i Abu Dhabi, mens Kirstine Munkholm efter sommerferien skifter Texas, USA ud med Stavanger, Norge. Foto: Michael Nørgaard
William Askholt (tv) bor til dagligt i Abu Dhabi, mens Kirstine Munkholm efter sommerferien skifter Texas, USA ud med Stavanger, Norge. Foto: Michael Nørgaard

Kulturelle forskelle

Og Oliver Højbjerg er ikke den eneste af sommerskolens elever, der hurtigt kan pege på kulturelle forskelle fra Danmark og de lande, eleverne til dagligt bor i.

Ved et stort vinduesparti stopper 15-årige William Askholt op og kigger ud på den tørre græsplæne, hvor flere stativer med vasketøj er væltet ned på jorden.

- Jeg tror, det er vores tøj, siger han og peger.

- Jeg er slet ikke vant til at vaske tøj selv, men det skal vi her, siger han og ler.

William bor til dagligt i det arabiske emirat Abu Dhabi. Det er første gang, han er på sommerskole i Danmark.

- Jeg var lidt nervøs, før jeg ankom. Men det føltes hurtigt, som om jeg havde været her før. De er gode til at hjælpe os med at møde nye mennesker, og de laver mange sociale aktiviteter, siger han.

Når eleverne ankommer til sommerskolen, bliver de inddelt i forskellige niveauer alt efter, hvor sikre de er i dansk. I løbet af de 17 dage, skolen varer, har de 75 lektioner i dansk sprog og kultur.

Derudover arrangerer sommerskolen aktiviteter og udflugter rundt omkring i hele kongeriget.

Eleverne får dansk mad, mens de er på sommerskolen. Foto: Michael Nørgaard
Eleverne får dansk mad, mens de er på sommerskolen. Foto: Michael Nørgaard

'100 procent dansk'

William går i klassen 'skoledansk', hvor eleverne får undervisning i dansk på folkeskoleniveau.

Det samme gør 16-årige Kirstine Munkholm, der har boet i både Italien, Danmark og senest Texas.

- Vi har både læst Herman Bang og Yahya Hassan, og det er nok Yahya Hassan, der siger mig mest, siger Kirstine Munkholm.

Det er anden gang, hun er på sommerskole på Sydfyn, og hun nyder i særlig høj grad at være i Danmark.

- Jeg føler mig 100 procent dansk. Det, de synes er sjovt i Texas, synes jeg ikke er sjovt. Og det, jeg synes, er sjovt, synes de ikke er sjovt. For jeg har meget dansk humor, siger hun og ler.

Hendes mor arbejder i olieindustrien, og det betyder, at Kirstine efter sommerferien skifter den amerikanske sydstat ud med Stavanger i Norge.

Hun går på international skole, men er alligevel ved at tage en dansk ottendeklasseeksamen gennem sommerskolen. En eksamen, hun har fået fjernundervisning i sideløbende med sin egen skolegang i Texas.

- Jeg vil gerne læse på universitet i Danmark, og så er det en god idé at have en dansk eksamen også, siger hun.

Oliver Højbjerg fremlægger om forskellene mellem det danske skolesystem og det malaysiske og franske, som han er opvokset i. Foto: Michael Nørgaard
Oliver Højbjerg fremlægger om forskellene mellem det danske skolesystem og det malaysiske og franske, som han er opvokset i. Foto: Michael Nørgaard

Tal dansk

I Kirstine og Williams parallelklasse bliver grønne mapper med grammatiske opgaver delt ud.

Klassens lærerinde forklarer kort, hvad forskellen på 'ligger' og 'lægger' er, før eleverne bliver sat i sving med A4-arkene.

- Undskyld, kalder en dreng.

Han forstår ikke opgavens logik og stiller et skarpt spørgsmål:

- Hvorfor hedder det 'lægger', for hønen bevæger sig jo ikke, når den lægger æg?

Ved et andet bord slår en gruppe unge over i engelsk, men bliver hurtigt stoppet.

- Hører jeg nogle tale engelsk her? spørger lærerinden drillende.

For selv om de fleste elever er mest komfortable på engelsk, er det meningen, at eleverne skal tale så meget dansk, som de overhovedet kan komme til, mens de er på skolen.

De får ligeledes serveret dansk mad og synger danske sange i plenum.

De skal nemlig have en så stor dosis Danmark, de overhovedet kan nå at få, inden de igen spredes over hele verdenskortet om en uge.

Sommerskole på Sydfyn styrker unges bånd til Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce