KOØJET

Galeasen Palnatoke bliver i det lokale farvand.

Et af Det Sydfynske Øhavs kendte sejlskibe, Palnatoke af Svendborg, bliver i det lokale farvand. Galeasen har været udbudt til salg, siden den tidligere ejer, læge Lasse Hessel, Svendborg, blev ramt af konkurs sidste år.

Nu er Palnatoke solgt. Den nye ejer er Cai Larsen, også kendt som indehaver af bl. a. Svendborg-virksomheden Petersen & Sørensen Motorværksted A/S:

- Palnatoke er et meget fint sejlskib. Velholdt og med masser af gode løsninger om bord. Jeg er glad for at kunne sikre, at den bliver her i vores farvand, siger Cai Larsen til Koøjet.

Efter en periode med vinter- og salgsoplægning ved Rudkøbing Havns midtermole er Palnatoke ankommet til Svendborg. Her er den gjort fast ved Ring-Andersens skibsværft på Frederiksøen, hvor den skal have en forårs-omgang.

- Jo, det bliver hos Ring, siger den nye ejer, selvom han selv er indehaver af et skibsværft, genbo til Ring-Andersen. Og ejerskiftet af sejlskibet er i øvrigt en sag, hvor hverken træskibsværft, køber eller salgsbureau har behøvet at bevæge sig udenfor Frederiksøen, idet handlen er formidlet af Yachtbroker med domicil ved øens bro. Bureauets hjemmeside har haft galeasen udbudt til salg for knap 1,8 mio. kr.

Palnatoke blev bygget i Humlebæk i 1894 til fragtsejlads mellem København og Saltholm. Efter mange ejerskift blev den i 1968 ombygget til passagerfartøj. 100 år gammel kom den til Svendborg for chartersejlads. Lasse Hessel købte Palnatoke i 2001, og fik den totalrenoveret på Ebbes Bådeværft i Marstal.

Palanatoke måler godt 16 meter i længden. Hvis vinden flover, kan den tilkoble en 120 hestes Mercedes-diesel. Som et af de få, gamle sejlskibe er Palnatoke udstyret med hydraulisk styring og bovpropel.

Palnatoke har modtaget 150.000 kr i støtte af Skibsbevaringsfonden.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".