Søren fra Carlos' Kitschen: - Jeg har opsagt mig selv

Søren Carlos har strøget sig selv fra lønbudgettet i Carlos' Kitschen for at få tingene til at køre rundt, men det slår ham ikke ud af kurs. Ifølge ham er det andet år altid det hårdeste, når man starter noget nyt. Det er først i løbet af det tredje, man ved, om det holder.

Søren fra Carlos' Kitschen: - Jeg har opsagt mig selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Økonomien skranter i cafeen Carlos' Kitschen. Så nu har ejer Søren Carlos Rasmussen taget sig selv af lønningslisten og fundet et nyt job.

Svendborg: - Det skyldes rent og skært økonomiske årsager. Der blev solgt for lidt, og der var for stort et minus på kontoen.

Så simpel lyder Søren Carlos Rasmussens forklaring på, at han har opsagt sig selv og dermed ikke længere er på lønningslisten i den sociale cafe Carlos' Kitschen i Møllergade.

Han ejer stadig cafeen, hvor tidligere kriminelle rehabiliteres efter fængselsophold, men den daglige drift står kokken Michael Gorm Larsen for, fortæller Søren carlos Rasmussen.

- Med min opsigelse sparer cafeen min løn på 25.000 kroner om måneden, siger han og oplyser, at han stoppede i cafeen ved årsskiftet.

Han vil ikke sige, hvor stort underskuddet er.

- Men det er et kedeligt tal. Dog ikke noget, vi ikke kan rette op på, fastslår cafe-ejeren.

Carlos' Kitschen
Navnet Carlos' Kitschen er sammensat af Søren Carlos' filippinske fødenavn Carlos, det tyske ord kitsch, som betyder at skrabe ubrugelige ting sammen, og det engelske ord for køkken, kitchen.


Caféen ligger i Møllergade i Svendborg og drives som en socialøkonomisk virksomhed, hvor de ansatte er tidligere indsatte kriminelle, der skal resocialiseres.


Carlos' Kitschen åbnede 25. juli 2015, og knap 35 mennesker har været igennem en ansættelse i caféen. To er faldet tilbage i kriminalitet. Den ene er i øjeblikket varetægtsfængslet for at have tævet sin kæreste ihjel.


Caféen får ikke offentlig støtte, men drives med donationer og indtægterne fra caféen. I efteråret 2015 fik stedet 84.000 kroner fra Albanifonden og i år Fællesskabsprisen 2016.


Desuden har projektet to år i træk været med i opløbet om Tine Bryld Prisen. Caféen har også netop fået tildelt 150.000 kroner af Tuborgfondet.


Søren Carlos er 46 år, uddannet kok, og lærer og har blandt andet arbejdet på en efterskole for socialt belastede børn, undervist i Nyborg Statsfængsel og været ansat på Psykiatrisk Afdeling på Svendborg Sygehus som lærer og vejleder.

Fra 1. januar 2017 er han tilknyttet som konsulent ved Natur Retreat for Veteraner på Strynø.
Søren Carlos Rasmussen ejer stadig Carlos' Kitschen, men han har opsagt sig selv, for at spare virksomheden for udgiften til hans løn. Foto: Roland Petersen.
Søren Carlos Rasmussen ejer stadig Carlos' Kitschen, men han har opsagt sig selv, for at spare virksomheden for udgiften til hans løn. Foto: Roland Petersen.

Gæsterne svigter

Årsagen til den skrantende økonomi er, at der kommer færre gæster, forklarer Søren Carlos Rasmussen.

- Vi har ikke fået flere regninger siden vi startede, så det er udtryk for, at der kommer færre gæster. Men man siger jo også, at det første år i den her branche er det sværeste, og vi har været i gang i halvandet år, siger han og uddyber udfordringerne, de står over for.

- Man kan sige, i weekenderne er det fint, men i hverdagene fra tirsdag til torsdag er det stort set tomt både til forkost og til aften, og det kan en virksomhed altså ikke holde til, siger Søren Carlos Rasmussen.

Ofrer sig selv

Søren Carlos Rasmussen har foruden kokken Micahel Gorm Larsen, der står for den daglige drift, tre deltidsansatte medarbejdere. Desuden er der flere ansatte i resocialiseringsforløb i praktik og afklaringsforløb. Og ifølge Søren Carlos Rasmussens, er opsigelsen for deres skyld.

- Det er vigtigt for mig, at virksomheden overlever, og at de mennesker, der er dernede, kan fortsætte. Og der er ingen tvivl om, at for en virksomhed som Carlos' Kitschen hjælper en lønning mindre meget i det lange løb, siger Søren Carlos Rasmussen, der ikke lægger skjul på, at det har været svært at få økonomien til at gå i plus.

- Det har været sværere at få til at løbe rundt, end jeg havde håbet. Vi har lavet for mange fejl, og der har været en del udskiftning. Og selvom de gør det godt denede, så er vi jo ikke helt på niveau, siger han med henvisning til, at cafeen er i konkurrence med Svendborgs øvrige spisesteder, selvom det primære for cafeen er det sociale arbejde med resocialisering.

- Vi har jo fokus på meget andet end selve virksomheden og det økonomiske. Vi er jo ikke forretningsfolk eller købmænd. Vi er filantropiske idealister, siger han med et grin.

Vækstplaner består

Søren Carlos Rasmussen har fået arbejde som konsulent på Strynø, hvor han skal arbejde på centeret for krigsveteraner Natur Retreat For Veteraner med første arbejdsdag torsdag.

Det forhindrer ham dog ikke i at være aktiv i sin virksomhed, og planerne om at udvide med en afdeling af Carlos Kitschen i andre byer i Danmark består også stadig, siger han og oplyser, at han forhandler med Horsens om en udgave af den Svendborgensiske rehabiliteringscafe.

- Cafeen i Horsens kommer til at hedde det samme, og filosofien bag er den samme. Men det bliver sat op på en anden måde med gunstigere startbetingelser, siger han og trækker i den sammenhæng på sine dyrt købte erfaringer fra cafeen i Svendborg.

Søren fra Carlos' Kitschen: - Jeg har opsagt mig selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce