Socialt udsatte sætter sig i frisørstolen i Frivillighuset. Klipningen er gratis, det samme er kaffen.

Svendborg: Erik Jeppesen sætter sig i den hvide frisørstol og lader sig gemme væk bag et sort dækklæde.

- Det skal ikke være helt kort. Der må gerne være en lille smule længde, svarer Erik Jeppesen, da frisøren spørger, hvad hun kan gøre for ham i dag.

Det er første gang, Erik Jeppesen sætter sig i frisørstolen i Frivillighuset, og selvom klipningen er gratis, må håret da gerne stemme overens med Erik Jeppesens forestilling om en frisure.

Fire gange om måneden bliver Frivillighusets lokaler på anden sal omdannet til frisørsalon. Kunderne er svendborgensere med komplekse problemer og på overførselsindkomst. Derfor er både hårvasken, klipningen og kaffen i venteværelset gratis.

Projektet kaldes for Omhu-klipning og har eksisteret siden juni 2015. Siden da har 130 socialt udsatte sat sig i frisørstolen og ladet lokkerne falde.

- Ingen formue i bagdelen

Frisøren fører kammen gennem Erik Jeppesens våde hår og klipper spidserne, der falder på gulvet i tunge totter.

Erik Jeppesen er førtidspensionist og har ingen formue i bagdelen, som han forklarer det. Derfor er han henvist til Omhu-klipning fra Frelsens Hær.

- Jeg glæder mig til at se, hvor flot du får mig lavet, siger han til frisøren.

Allerede inden de sidste lokker er klippet, fortæller Erik Jeppesen, at det ikke er sidste gang, han lader de frivillige frisører i projektet klippe hans hår.

- Mange flere skulle nyde den her luksus. Det er et skidegodt projekt, og jeg tror, jeg kommer igen, siger han.

- Tager du lidt af mit skæg også, spørger han frisøren.

Det gør hun.

Selvtilfreds

- Når man går med en fornemmelse af, at man ser herrens ud, føles alt lige meget. Det er en dejlig tilfredsstillende følelse at gøre noget ud af sig selv, mener Erik Jeppesen, og det er netop derfor, at projektet eksisterer, fortæller bestyrelsesformand Nexhat Sehari.

- Hvis vi ser forfærdelige ud har vi en tendens til at trække os tilbage. Det vil vi ændre, siger han.

Næste kunde sætter sig til rette i den transportable vaskestol, og Erik Jeppesen løslades for det sorte dækklæde.

- Hvor er det pragtfuldt, siger han, mens et spejl viser ham, hvordan andre ser ham bagfra.

  • Mie

    Af:

    Siden april 2016 har jeg jeg lavet avis og digitalt indhold til Ugeavisen Odenses læsere. Inden da sad jeg som jourhavende på Fyens.dk med flere års erfaring. Jeg er uddannet journalist fra Syddansk Universitet, og i 2016 afsluttede jeg min kandidat i digital journalistik. Jeg har boet på Fyn siden 2010, og det er endnu ikke lykkedes mig at snyde en fynbo til at tro, jeg er fra herfra.