Smidt af toget fem gange: Pendler får ikke en krone for det

Camilla Bent Frederiksen blev sidste år fem gange smidt af i Stenstrup mod sin vilje. Erstatning? Ikke en krone. Og faktisk er det ligefrem en god forretning for DSB at bruge den såkaldte Stenstrupmanøvre.
Foto: Katrine Becher Damkjær

Smidt af toget fem gange: Pendler får ikke en krone for det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DSB betaler ikke kompensation, når pendlere ufrivilligt bliver sat af toget i Stenstrup.

Ikke så meget som en krone.

Det er, hvad Camilla Bent Frederiksen fra Svendborg har fået i erstatning fra DSB, efter at hun fem gange alene i 2015 er blevet sat af i Stenstrup - mod sin vilje, vel at mærke, og på trods af, at hun er tilmeldt Pendler Rejsegaranti.

- Jeg var så naiv at tro, at jeg fik kompensation for det, og jeg troede, det gav godt. At jeg ikke får en krone, er jeg altså chokeret over, siger hun.

Men den er god nok, viser en granskning, som Fyns Amts Avis har lavet af garantiordningen.

Passagererne får kun erstatning, hvis banen ikke lever op til den krævede kunderettidighedsprocent, som i år er på 81,8.

Og faktisk er Stenstrupmanøvren, som den godt kan kaldes, ligefrem en god forretning for statsbanerne.

For når den tages i brug, hvad den gjorde 105 gange i 2015, så bliver der rettet op på køreplanen, og så kan DSB overholde måltallet - og altså slippe for at betale kompensation til pendlerne.

DSB-kommunikationschef Tony Bispeskov erkender, at DSB sparer penge på at dumpe passagererne i den lille, sydfynske stationsby, men han afviser, at det er drivkraften.

- Vi gør det udelukkende for at sikre, at flest mulige passagerer får tog til tiden, siger Tony Bispeskov om manøvren, som har fået en hård medfart af flere af Folketingets transportordførere.

Socialdemokraternes Rasmus Prehn føjer sig til dem.

Han finder det "grotesk", at DSB overhovedet kan finde på at sætte folk af før endestationen - også selv om der ikke er et direkte forbud mod det i kontrakten med staten.

- Der står heller ikke, at DSB ikke må slå passagererne, og det her er næsten på niveau med det. Det er i hvert fald klart i strid med ånden i kontrakten, siger Rasmus Prehn, som kalder det "helt skørt", at pendlerne ikke får kompensation, når det alligevel sker.

Camilla Bent Frederiksen er enig.

- Det havde klædt DSB, hvis de havde givet mig den første måned af 2016 gratis som undskyldning, men jeg har ikke fået så meget som en kop varm kaffe, siger hun.

Der er i det hele taget røre om Svendborgbanen for tiden.

Transportminister Hans Christian Schmidt (V) har krævet en rapport, hvori DSB og Banedanmark peger på årsager til og løsninger på problemerne.

Den landede imidlertid først på hans bord sent fredag, og han meddeler derfor via sin rådgiver, at han først vil kommentere den på mandag.

Læs mere i Fyns Amts Avis lørdag.

Smidt af toget fem gange: Pendler får ikke en krone for det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce