Sløv start for retsmægling


Sløv start for retsmægling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny lov skulle få folk til at snakke sig ud af problemer i stedet for at gå i retten. Men loven er slet ikke blevet brugt i Svendborg

SVENDBORG: En ny lov skulle sikre, at familier, naboer og andre, der var kommet i konflikt med hinanden, skulle kunne snakke sig til rette i stedet for at bekrige hinanden i en langvarig retssag.

Men siden loven om retsmægling trådte i kraft 1. april i år, er den ikke en eneste gang blevet brugt ved Retten i Svendborg.

- Jeg kan undre mig over, at vi ikke fra starten har fået anmodninger om retsmægling, for det er en oplagt måde at løse en konflikt på, mener Torben Østergreen-Johansen, dommer og ansvarlig for retsmæglingen ved Retten i Svendborg.

Han peger på, at især familie- og nabostridigheder er velegnede til retsmægling:

- I retssager er der typisk en vinder og en taber. Men i retsmægling forsøger vi at finde frem til en løsning, som begge parter kan være tilfredse med. Desuden er det både hurtigere og billigere end en retssag, forklarer han.

Billigere end en retssag

En af grundene til den lavere pris er, at mæglingen kun involverer parterne og en dommer, der fungerer som mægler for at finde frem til en løsning.

- De kan indgå aftaler om, hvordan de kan løse problemet rent praktisk. Aftaler, som vi ikke juridisk ville have mulighed for i en retssag, fortæller retsmægleren.

Det kunne være aftaler om, at naboerne fremover skal være fælles om hækklipning, eller at en skyldner skal betale halvdelen af det, han skylder.

Advokater tøver

Intentionen er, at advokater skal henvise klienter, som de mener kan have gavn af retsmægling frem for retssager.

Men den praksis er langtfra slået igennem.

Torben Østergreen-Johansen mener, at det skyldes, at reglerne endnu er så nye. Det er Søren Ole Knudsen, formand for advokaterne i Svendborg enig i.

- Vi har ikke nogen praksis med det og ved ikke, hvor gode erfaringerne er, mener Søren Ole Knudsen.

Han mener ikke, at advokaterne er bange for at henvise til retsmægling af frygt for at miste kunder.

- Vi har ikke noget principielt mod retsmægling. Men når kunderne kommer til os, er mange broer ofte allerede brændt, og det vil stille enorme krav til mægleren, der skal få dem til at nå til enighed, mener Søren Ole Knudsen.

Tre sager på vej

Torben Østergreen-Johansen har nu fået forhåndsmelding om, at tre sager er på vej.

- Med lidt forsinkelse kommer sagerne nu, konstaterer han og håber, at han kan være med til at hjælpe for eksempel naboer ud af stridigheder.

- De skal jo ofte leve sammen i mange år bagefter, og så er det godt, hvis de kan tale fornuftigt sammen både under og efter mæglingen, mener han.

Sløv start for retsmægling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce