Kraftig regn har givet oversvømmelse i Svendborg: Kommune og kloak-virksomhed ikke forberedt

Fredag kom der mellem kl 12 og 14 17 millimeter vand i Svendborg. Det gav oversvømmelse på Jessens Mole og Frederiksgade i Svendborg. Foto: Ole Grube.

Kraftig regn har givet oversvømmelse i Svendborg: Kommune og kloak-virksomhed ikke forberedt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fredag over middag faldt der ifølge DMI 17,8 millimeter regn over Svendborg. Regnskyllet har givet kraftige oversvømmelser i Frederiksgade og Jessens Mole. Den store vandmængde kom bag på både kommunen og Vand og Affald, der står for kloakerne.

Svendborg: Skraldemanden måtte smide skoene og hoppe barfodet ud i vandmasserne, og de biler, der gav sig i kast med at tonse igennem oversvømmelserne, sprøjtede vand omkring sig.

Fredag mellem klokken 12 og 14 faldt der, ifølge DMI, 17,9 millimeter regn over Svendborg, og det gav oversvømmelser i Frederiksgade og på Jessens Mole. At der skulle komme så meget vand kom bag på afdelingslederen i trafik og infrastruktur i Svendborg Kommune.

- Vi plejer at være klar, når der bliver varslet skybrud. Der var ingen varsel i dag om, at der skulle komme så meget vand, siger Jan Yttesborg.

Hos Vand og Affald i Svendborg, der har ansvar for kloaksystemet, mener man, at oversvømmelsen af gode grunde skyldes megen vand på kort tid, og at man derfor har udfordringer med at lede vandet væk. Vagthavende kloakmester Leif Rasmussen påpeger også, at græs, skrald og skidt i risterne kan være skyld i oversvømmelsen på Frederiksgade og Jessens Mole.

- Når der er det, kan vandet ikke blive ledt ned i kloakerne, hvor vi kan bearbejde det og lede det videre, fortæller Leif Rasmussen og siger, at det er kommunens ansvar, at ristene er ordentlig rene.

- Vi har påtalt det flere gange, og kommunen er da også blevet bedre til at rense dem, men at det stadig ikke er helt optimalt, siger han og mener, at kapaciteten i kloakerne ved fredagens regnskyl har været til, at regnvandet godt kunne være der.

Overrasket

Jan Yttesborg ved Svendborg Kommune har dog fået flere henvendelser fra folk, der siger, at dækslerne i vejen i Frederiksgade og på Jessens Mole er hævet.

- Og er de det, giver det antydning til, at der er et kapacitetsproblem. Så er det fordi alle rørerne er fyldt op, siger han og påpeger, at det formentlig så ikke skyldes skidt i ristene.

I såkaldte zone 1, som Svendborg indre by kaldes, bliver ristene renset en gang om ugen. Frederiksgade hører under zone 1. I zone 2, som Jessens Mole hører under, renser kommunen riste en gang om måneden.

Leif Rasmussen fra Vand og Affald sikrer, at der bliver kigget på det, men siger, at det kan tage tid, inden vandet synker ordentligt ned igen.

- Vi skal blandt andet have tjekket alle udløbsskodder og se, om de virker, siger Leif Rasmussen.

Både kommune og Vand og Affald plejer at være gode til at samarbejde i sådanne tilfælde, men Jan Yttesborg fra Svendborg trafik og infrastruktur indrømmer, at oversvømmelsen er kommet bag på dem.

- Vi var ikke orienteret om, at der var vand dernede, før I ringede, fortæller han.

Der skal falde 15 millimeter på en halv time, for at det kan betragtes som skybrud, og i følge DMI faldt der kun 10 millimeter på en halv time i Svendborg.

Noget tyder dog på, at det har regnet kraftigere nogle steder, for en bruger på avisens facebookside skriver, at der er kommet 30 millimeter vand i Troense.

Kraftig regn har givet oversvømmelse i Svendborg: Kommune og kloak-virksomhed ikke forberedt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce