Skattesmæk til milliardær

Erik Skiærbæks selskab, Viedan, har fået et skattesmæk på mellem en halv og en hel million kroner. Striden drejer sig om brug af polsk arbejdskraft til byggeri af sommerhuse på Langeland.
Foto: Nils Mogensen Svalebøg.

Skattesmæk til milliardær

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Erik Skiærbæks selskab, Viedan, skal af med en halv til en hel million kroner for brug af polske hånd-værkere ved sommerhusbyggeri

SVENDBORG: Milliardæren Erik Skiærbæk har modtaget et større skattesmæk for sit brug af polsk arbejdskraft, da han i løbet af foråret og sommeren 2006 lod en række sommerhuse bygge på Langeland. Det var fagforbundet Træ-Industri-Byg, som i maj 2006 henledte skattemyndighedernes opmærksomhed på selskabet Viedans aktiviteter.

- Vi mente ikke, sagen var helt ren i kanten, fortæller faglig sekretær ved forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (TIB), Morten Jeppesen.

Viedan ejes af Erik Skiærbæk, som i sommeren 2006 desuden var medindehaver af Svendborg Brakes. Denne virksomhed blev her i foråret solgt for 3,43 milliarder kroner. Halvdelen af salgsprisen tilfaldt Erik Skiærbæk.

Besøg på byggepladser

Fagforbundets udsendte kontrollanter vurderede dengang efter besøg på de langelandske byggepladser, at det var det danske selskabs betroede mand, der reelt traf alle vigtige beslutninger og blandt andet stod for hjemhentning af byggematerialer til de endnu ubebyggede sommerhusgrunde.

Sommerhusene - en halv snes stykker i alt - blev rejst ved Ristinge, Vemmenæs og Botofte på Langeland.

Men det polske selskab Budowala Slawomin Mazur, som udførte byggearbejdet for Viedan, stillede blot arbejdskraft til rådighed for Erik Skiærbæks selskab.

Der var ikke tale om et decideret entreprise-forhold, vurderede fagforbundet TIB.

Så Viedan blev 3. april 2006 meldt til politiet for påstået ulovlig benyttelse af billig, polsk arbejdskraft - og kort efter orienterede TIB skattevæsenet om sagen.

Politiet afviste at behandle anmeldelsen, bekræfter politianklager Klaus Holten Kristensen, Fyns Politi, som dengang var Svendborg Politis sagsbehandler på anmeldelsen.

- Jeg skønnede ikke, at anmeldelsen ville føre til videre sagsbehandling, så den blev afvist meget hurtigt, fortæller Klaus Holten Kristensen.

Skattegæld for polakker

Altså politimæssigt ingen kød på historien.

Men Skattecenter Svendborg lagde ikke anmeldelsen til side, så vidt Fyens Stiftstidende erfarer.

Viedan og Erik Skiærbæk er nu efter er grundig skattekontrol tildelt et efterbetalingssmæk af Skattecenter Svendborg på mellem en halv og en hel millioner kroner.

Skattevæsenet deler nemlig tilsyneladende TIB's synspunkt tilbage i 2006. Der var ikke tale om en entreprise-model, der gav Viedan mulighed for at undgå at betale 30 procent i skat af polakkernes løn til det offentlige samt otte procents arbejdsmarkedsbidrag. Der var derimod tilsyneladende tale om et polsk firma, der udlejede arbejdskraft til Viedan. Og i så fald skal polakkerne beskattes.

Erik Skiærbæk kan nu få efterbetalingskravet prøvet ved Landsskatteretten. Om han ønsker at gøre brug af denne mulighed, vides ikke.

Erik Skiærbæk, som angiveligt i dag bor i Luxembourg, har gennem flere uger ikke reageret på Stiftstidendes opfordring til at kommentere sagen.

Bestyrelsesmedlem i Viedan, advokat Lemmy Fialin, Svendborg, siger "ingen kommentar" og henviser til Erik Skiærbæk.

Afdelingsleder Tania Rasmussen, kontrolafdelingen i Skattecenter Svendborg, bekræfter, at problemstillingen entrepriseaftaler contra arbejdsudleje er central i flere af Skats afgørelser.

Blandt afgørelserne er også en, der retter sig mod et sydfynsk selskab for benyttelse af polsk arbejdskraft til sommerhusbyggeri, oplyser Tania Rasmussen, men hun vil hverken be- eller afkræfte, at der er tale om Viedan.

Skattesmæk til milliardær

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce