Skal spare 1,7 millioner: Politikere kæmper mod lukning af plejecenter

Fyns Amts Avis besøgte i oktober Hesselager Plejecenter, hvor Else Rasmussen hver dag besøger sin mand, Peder Rasmussen. Plejecentret er i fare for at lukke, men nu forsøger flere politikere at finde alternative sparevej, der kan forhindre en lukning af et plejecenter. Foto: Katrine Becher Damkjær

Skal spare 1,7 millioner: Politikere kæmper mod lukning af plejecenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Social- og Sundhedsudvalget vil have bredere grundlag, inden det beslutter sig for, hvordan der skal spares 1,7 millioner kroner i kapacitetstilpasning på kommunens plejecentre.

Svendborg: Flere politikere i Social- og Sundhedsudvalget har indledt et forsøg på at forhindre en lukning af et mindre plejecenter i Svendborg.

Det sker efter et møde i udvalget forleden, hvor politikerne blev præsenteret for en 37 sider lang kortlægning af kommunens plejecenterstruktur. Rapporten blev lavet, fordi politikerne ved budgetforhandlinger blev enige om at finde besparelser for 1,7 millioner kroner på en såkaldt kapacitetstilpasning på de 18 plejecentre i kommunen.

Venstres Mette Kristensen mener, at oplægget fra forvaltningen peger entydigt i en retning.

- Jeg synes, det indikerer en meget bestemt retning, hvor man ønsker at lukke et mindre plejecenter, og det synes jeg er et alt for drastisk skridt at tage, siger Mette Kristensen.

Kort fortalt
Politikerne i byrådet besluttede ved efterårets budgetforlig at finde besparelser på 1,7 millioner kroner ved en aftale om en såkaldt kapacitetstilpasning på kommunens plejecentre. Besparelsen skal hentes hjem fra 2021.

På et møde i Social- og Sundhedsudvalget den 6. november blev politikerne præsenteret for en 37 sider lang kortlægning af kommunens plejecenterstruktur.

I rapporten står der, at der kan effektiviseres ved at lukke et mindre plejecenter, og at der ved at samle aktiviteterne på et større plejecenter kan spares udgifter til blandt andet sektionsleder, nattevagter, sygeplejersker, pedel og driftsudgifter.

Udvalget har nu bedt om at få et bredere beslutningsgrundlag og nogle mulige alternative løsningsforslag.
Der er en anden måde af finde 1,7 millioner kroner på, end ved at nedlægge et plejecenter, siger Mette Kristensen (V), der vil kæmpe mod plejecenterlukning. Arkivfoto: Michael Bager
Der er en anden måde af finde 1,7 millioner kroner på, end ved at nedlægge et plejecenter, siger Mette Kristensen (V), der vil kæmpe mod plejecenterlukning. Arkivfoto: Michael Bager

Bredere grundlag

Hun fastslår, at en plejehjemsplads rundt regnet koster 500.000 kroner om året, og at den samlede besparelse på 1,7 millioner kroner således svarer til en nedjustering på 3,5 pladser.

- Der er en anden måde af finde 1,7 millioner kroner på end ved at nedlægge et plejecenter, siger Mette Kristensen, der mener, at rapporten fra forvaltningen meget entydigt peger på mod en lukning af plejecentret i Hesselager.

Den radikale Hanne Ringgaard-Møller vil også forsøge at forhindre, at aftalen om at spare 1,7 millioner kroner ender med en lukning af et mindre plejecenter.

- Det letteste ville nok være at lukke et lille plejecenter, men det vil skabe rigtig meget uro, og det er ikke det, borgerne ønsker. Derfor mener vi, man bør finde en anden udvej, siger Hanne Ringgaard-Møller.

Forvaltningen blev på mødet bedt om at præsentere et bredere beslutningsgrundlag for politikerne med flere alternative muligheder. Hanne Ringgaard-Møller ser frem til at se flere sparemodeller, og hun går gerne forrest med at præsentere sine tanker.

Hun forestiller sig blandt andet, at et helt plejecenter kunne ændre status og blive til en samling af ældreboliger, hvor der således vil være behov for væsentligt færre ansatte.

- Man kunne også spørge, om der er behov for, at vi har 28 sektionsledere, eller om nogle kunne være ledere for flere plejecentre? Der må være en anden vej end at lukke et velfungerende plejecenter, hvor de ældre bor og føler sig trygge, siger Hanne Ringgaard-Møller.

En anden vej

I forvaltningens kortlægning står der, at der kan effektiviseres ved at lukke et mindre plejecenter og tilknytte det samme antal boliger til et andet plejecenter - eksempelvis ved at bygge til.

Alligevel er formand for Social- og Sundhedsudvalget, Hanne Klit (S), åben for at gå en anden vej. Hun ser nu frem til at få fremlagt en række alternative modeller. Det sker formentlig på udvalgets næste møde den 4. december.

- Jeg har det ikke sådan, at vi absolut skal ud og lukke et plejecenter, hvis vi kan finde en anden måde at gøre det her på, siger Hanne Klit, der ikke ønsker at gå længere ind i den politiske drøftelse, før udvalget har fået præsenteret et bredere beslutningsgrundlag.

Den årlige besparelse på 1,7 millioner kroner skal hentes fra 2021.

Skal spare 1,7 millioner: Politikere kæmper mod lukning af plejecenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce