Mand med metaldetektor gjorde sjældent fund søndag

Tåsinge: Et fedt fund.

Det er sådan, museumsinspektør og detektoransvarlig Nicolai Garhøj Larsen fra Arkæologi Sydfyn betegner et fund, som Jan Hjort gjorde med sin metaldetektor på Tåsinge søndag ved middagstid.

I jorden lå nemlig ikke bare et, men to sværd fra bronzealderen.

- Det er et meget sjældent fund alene af den grund, at bronzesværd var sjældne på det tidspunk, siger Nicolai Garhøj Larsen.

Han forklarer, at hverken kobber eller tin, som bronze er lavet af, er naturligt forekommende i Danmark.

- Det skulle importeres og var derfor voldsomt dyrt. Så det var forbundet med stor prestige, og det var kun mænd i samfundets øverste top, der havde sådan et sværd, fortæller museumsinspektøren, som ikke vil fortælle, hvor de to eksemplarer helt præcist er fundet.

- Vi skal først være helt sikre på, at der ikke er mere, siger han.

Begge sværdene er i stumper, men det betyder ikke, at de i sin tid er blevet kasseret.

For bronze var for kostbart til at blive smidt ud, og derfor stammer de fund, som bliver gjort, typisk fra gravhøje eller moser, som de er lagt i som offergaver.

Det er formentlig også tilfældet her.

- Det kan sagtens tænkes, at de har ligget i en gravhøj eller i en mose, som ikke længere findes, og at de er blevet ødelagt af en plov på et tidspunkt, siger Nicolai Garhøj Larsen.

Da der er tale om danefæ, skal de omkring 3000 år gamle sværd en tur på Nationalmuseet, hvor de vil blive renset og konserveret.

Og da sværdene godt nok er sjældne, men ikke fuldstændig enestående, er der gode muligheder for, at sydfynboer får glæde af dem.

- Vi tror på, vi får dem igen, siger Nicolai Garhøj Larsen.

Jan Hjort har meddelt Arkæologi Sydfyn, at han ikke ønsker at udtale sig til pressen.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis og skriver om stort og småt på tværs af stofområderne. Er oprindeligt butiksuddannet, men skiftede spor og startede på journalistuddannelsen i Odense i 1999. Efter en praktikperiode på Fyens Stiftstidende blev jeg ansat på det daværende Holbæk Amts Venstreblad i 2003, og efter godt fire år i det sjællandske rykkede jeg tilbage til Fyens Stiftstidende - nærmere bestemt Assensredaktionen - i 2007. Har siden 2010 været ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg, hvor jeg også bor. Og så er jeg vokset op i Tommerup på Højfyn. I øvrigt er jeg ikke ret god til golf. Men jeg spiller det alligevel ved enhver given lejlighed.