SiD taber sømandsenkesag - men fem nye er på vej


SiD taber sømandsenkesag - men fem nye er på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ERSTATNING: Fem Thor Emilie-stævninger på vej ud trods nyt nederlag
SVENDBORG: Skønt SiD Transport netop har indkasseret et landsrets-nederlag i erstatningssagen for en filippinsk sømandsenke mod Nordane Shipping i Svendborg, er et sæt helt nye stævninger på vej ud.

Også her repræsenterer fagforbundet filippinske enker til sømænd, der har mistet livet ombord på et Svendborg-skib.

Denne gang rettes erstatningssagerne mod rederiet T&C i forlængelse af Thor Emilie-tragedien 17. februar 2000, hvor fem filippinske søfolk samt en dansk maskinmester omkom.

Foreløbig har advokat Mads Bendix Knudsen sendt tre stævninger afsted til T&C. I går underskrev han de sidste to.

Ved byretten i Svendborg vil Mads Bendix Knudsen gøre gældende, at T&C er ansvarlig efter erstatningsansvarsloven, fordi rederiet ikke var tilstrækkelig opmærksom på de lastpapirer, det modtog.

Dødsulykken skyldtes ifølge den danske Søfartsstyrelse lasten af stoffet zinkskimmings, der kan eksplodere, når det bliver vådt.

- I stævningen tager vi forbehold for, at også det schweiziske firma Glencore, kan bære medansvar for dødsulykken, siger Mads Bendix Knudsen.

- En skandale, at sådan noget kan ske, og at alle vasker deres hænder, siger Henrik Berlau, forbundssekretær i SiD Transport.

Hvor store erstatningsbeløb, SiD Transport afkræver rederiet på vegne af de fem filippinsk sømandsenker, havde hverken Henrik Berlau eller Mads Bendix Knudsen overblik over i går. Men i kravet indgår blandt andet forsørgertabserstatning. De fem filippinere på Thor Emilie efterlader 13 børn.

Ifølge Henrik Berlau er enkernes økonomiske situation elendig hjemme på Filippinerne. Ikke mindst fordi SiD Transport netop har fået besked fra Arbejdsskadestyrelsen om, at enkernes pension, som svarer til 30 procent af de afdøde sømænds løn, ikke forlænges ud over de foreskrevne fem år.

- De piger har ikke skyggen af chance for at overleve. De er ingenting værd på ægteskabsmarkedet og har ingen mulighed for at få job, siger Henrik Berlau.

Den danske stat har bevilget fri proces til Thor Emilie-enkernes retssag.

Samme forhold gjorde sig gældende ved det netop overståede retsopgør mellem forsikringsselskabet Skuld, der repræsenterer et andet Svendborg-rederi, Nordane Shipping, og den filippinske enke Milalona Redosendo. Hendes mand Rodolfo Redondo faldt overbord fra Helle Stevns 21. august 1999 og er aldrig fundet.

Men SiD Transport fik hverken i byretten eller landsretten medhold i, at hun har krav på 40.000 dollars ud over de 20.000 dollars, som forsikringsselskabet Skuld samt Nordane Shipping er indstillet på at betale.

- Vi har nu søgt procesbevillingsnævnet om tilladelse til at lade sagen indbringe for Højesteret, siger Mads Bendix Knudsen.

SiD taber sømandsenkesag - men fem nye er på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce