Ingeniørforeningen IDA har netop kåret undersøgelse om seksuelle krænkelser mod kvinder til søs som årets bedste projekt om arbejdsmiljø.

Lisbeth Anna Skræ er adjunkt på søfartsskolen Simac (Svendborg International Maritime Academy). Hun er også medforfatter på et afgangprojekt på Masteruddannelsen TML (teknisk miljøledelse på DTU Lyngby, red.), som i skarp konkurrence med fem andre projekter er blevet kåret som årets bedste projekt om arbejdsmiljø af Ingeniørforeningen.

Det skriver maritimedanmark.dk.

Projektet har kortlagt omfanget af seksuelle krænkelser mod kvinder i den danske handelsflåde, og hvilke typer chikane der opleves.

- Vi har undersøgt kønskrænkende adfærd, og det er alt lige fra sjofle vittigheder til regulær voldtægt. Næsten alle har været udsat for hændelser inden for dette spænd, men det, der krænker kvinderne mest, er ikke en rap bemærkning, men når nogen betvivler deres berettigelse til søs, siger Lisbeth Anne Skræ til Fyens.dk.

37 procent af de adspurgte har oplevet en eller anden form for seksuel chikane. Det er voldsomt mange sammenlignet med på land, hvor en anden undersøgelse viser, at tre procent har oplevet kønskrænkende adfærd.

- Det, der krænker kvinderne mest, er ikke en rap bemærkning, men når nogen betvivler deres berettigelse til søs.

Holdningsændring

I undersøgelsen bliver de kvindelige sømænd også spurgt om, hvem der krænker.

- Det er mest kolleger, men jo grovere - altså, når vi snakker om berøring, og vi har faktisk to, som har været udsat for sex mod deres vilje - så er det oftere deres overordnede, som står bag chikanen, forklarer Lisbeth Anna Skræ.

Siden projektet blev offentliggjort i fagbladet "Søfartens Ledere" i januar, er der blevet iværksat flere tiltag, som skal prøve at komme problemet til livs.

- Det har skabt en del debat både på Facebook i søfartsgrupper og i erhvervet. Det sidste er, at rederiforeningens direktør og søfartstyrelsens direktør har skrevet en kronik om, at det skal stoppes. Man har også taget problemstillingen op i den FN-organisation, der hedder ILO (international Labour Organisation, red.), fortæller en stolt Lisbeth Anna Skræ.

  • Seymore_Martin_(2015)_07

    Af:

    Jeg er digital jourhavende på Fyens.dk, derudover er jeg madanmelder og skriver fra tid til anden også bog- og cd-anmeldelser. Jeg er medlem af Odense Fødevarefællesskab og er frivillig ved Odense International Film Festival.