Tidligere fransk antiterror-soldat, Philippe Boutonnet, lærer en af verdens bedste og mest enkle forsvarsmetoder fra sig i Ø. Aaby
nØ. AABY: - Det skal komme som en refleks - og du chokerer overfaldsmanden.

Refleks er et ord, som går igen og igen i gymnastiksalen på Ø. Aaby Friskole.

Ordene kommer fra den 44-årige Phillippe Boutonnet og er henvendt til en kvinde og seks mænd, som denne torsdag aften er mødt op til træningen i selvforsvar efter det, der kaldes Krav-Maga.

Under ledelsen af det tidligere medlem af det franske anti terrorkorps gøres der mange øvelser. Der slås ud med knyttede nævner - og samtidig løftes højre ben til et hurtigt spark.

Her i gymnastiksalen er det slag i luften. I det virkelige barske liv skal næver og knæ ramme en overfaldsmand, så han får en knytnævne lige i ansigtet og et hårdt spark i skridtet.

Kræver ikke muskler

Der er også øvelser, som går ud på at banke overfaldsmanden i ryggen, når han er blivet lagt ned efter de første udfald, men Krav-Maga metode udmærker sig ved sin enkelthed:

- Instiktive reaktioner er meget mere effektive end komplicerede kamp teknikker. Krav-Maga er lavet for at være effektivt og brugbart og ikke forskellige rituelle bevægelser, som skal underholde så mange som muligt. Krav-Maga er først og fremmest de medfødte instinktive reflekser, som kan redde ens liv og dernæst enkle og præcise bevægelser, som understøtter ens første reaktion, siger Philippe Boutonnet.

Eneste kvinde på holdet, Helle Nielsen, siger, at hun vil opfordre flere kvinder til at tage et kursus i denne form for selvforsvar:

- Jeg føler, at jeg nu kan gå alene hjem fra byen, da jeg nu er i stand til at passe på mig selv. Det lærer jeg her, understreger Helle Nielsen.

Philippe Boutonnet giver hende ret:

- Denne teknik har ikke noget med muskler at gøre, men igen med at få nogle reflekser ind i kroppen , og så vil kvinder også være i stand til at stoppe f.eks. en voldtægtsmand, mener træneren.

En enkel metode

Tommy Sørensen vil lære den enkle selvforsvarsteknik, da han som vagt ved festivaler og som dørmand kan være udsat:

- Der er så mange kampformer, men de kræver alt for megen teknik, som i en given situation er ubrugelig, siger Tommy Sørensen.

Philippe Bounonnet er født i Frankrig. Han er dansk gift, og parret bosatte sig for fire år siden i Oure. Han er instruktør på kurserne hos Wild Live på Tåsinge.

Allerede som 10-årig begyndte han på judo, jiu jitsu og kendo. Som 24-årig kom han ind i det franske antiterrorkorps, GIGN, hvor kampsport og selvforsvar er en del af dagligdagen:

- Jeg fik mulighed for at lære nyt. Det var alle former for selvforsvar, som blev brugt i træningen op på missioner, og det var muligt at teste de enkelte metoders effektivitet, fortæller Philippe Boutonnet.

Han begyndte at lede efter en mere enkel metode, som også kunne være effektiv på gaden og fandt den isreaelske kampsport Krav-Maga og har fået effektiv træning heri i sit hjemland.

- I 2001 tog jeg min afsked fra GIGN efter 14 år og efter 300 missioner og besluttede, at jeg udelukkende ville hellige mig Krav-Maga, fortæller Philippe Boutonnet.

Forståelse af hjernen

Hans undervisning er baseret på naturlige reflekser, der forekommer i en kamp, men:

- Også på en forståelse af den menneskelige hjerne for bedre at forstå, hvordan metoden virker, og hvordan jeg kan få fat i den bevæbnede hånd uden problemer, og hvorfor jeg kan nå at slå flere gange uden, at modstanderen forsvarer sig, siger Philippe Boutonnet.

Han hævder ikke, at han har den evige sandhed, men disse teknikker og metoder kommer tættest på den virkelige verden.

- Jeg underviser ikke med mange falbalader. Det er nemlig sjældent, at det, som er demonstrativt, også samtidig kan bruges til noget. Jeg underviser heller ikke i mange forskellige bevægelser, slag og spark. Det er bedre at være 100 procent fortrolig med nogle få effektive teknikker, som man kan udnytte instinktivt, understeger Phillippe Boutonnet.

Hans undervisning foregår i den klub, der kaldes Krava-Maga Danmark, og medlemsskabet koster 170 kr.
  • fyens.dk