Reglerne for speedbådsbevis præciseres fra 1. april

Svendborg: Indehaveren af Sydfyns Sejlerskole i Bagergade i Svendborg, Poul Ejner Pedersen, er uforstående overfor Søfartsstyrelsens præcisering af kravene til speedbådsbevis, som træder i kraft 1. april.

- Det er ikke så meget kravene til speedbådsprøven, som godt nok er mere omfattende, end hvis man tog et duelighedsbevis. Det er mere det, at de kun gælder for speedbåde, jeg ikke forstår, siger han.

- Hvorfor gælder det ikke andre lystsejlere? Om båden kan plane eller ej, så bør man da kende søvejsreglerne alligevel, synes jeg. Hvorfor er det tilladt for eksempel at føre en 15 meter lang sejlbåd uden at kende de vigtigste nødsignaler? Eller vigepligten? Speedbådsførere skal kunne alt, men dem med sejl eller mindre motorer skal intet kunne. Det er ikke retfærdigt, og det er ikke søsikkert, synes jeg.

Han har ved enhver given lejlighed bekendtgjort sit syn på sagen over for Søfartsstyrelsen - dog uden det store held.

- Den ser anderledes på det, konstaterer han tørt.

- Jeg mener, at Søfartsstyrelsen har sovet i timen, fordi man efter et par ulykker for nogle år siden, pludselig fik travlt med at stille særlige krav speedbådssejlerne. Det var ikke gennemtænkt.

- Men hvis man mener noget med sikkerhed til søs, så ville det da for eksempel være godt, hvis lystsejlere vidste, hvordan de gebærder sig i søgang fra for eksempel en Ærø-færge. Men det skal de ikke vide. Det er åbenbart ikke ligeså vigtigt, som hvis en speedbåd skal sejle i søgang?

Poul Ejner Pedersen sammenligner de ulige regler med en landevej, hvor der skal kørekort til alle de store biler, mens de små kan køre uden.

Han erkender, at det kræver færdigheder at kunne håndtere en båd, der kan plane, og derfor er det ifølge ham også helt i orden, at der skal undervisning til.

- Det burde bare gælde for alle, der står til søs, at de for eksempel ved, hvad de skal gøre, hvis der er mand over bord. Det skal man vide, hvis man sejler speedbåd, men ikke hvis man sejler en anden båd, siger han.

Læs mere på mitfyn.dk

  • Gedde_Gitte_(2015)_035

    Af:

    Allround journalist med særligt fokus på krimi og erhverv