Se videoen: Fiskene dør - Gudme Sø snapper efter vejret


Se videoen: Fiskene dør - Gudme Sø snapper efter vejret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gudme Sø er i krise i det varme vejr. Fiskene er begyndt at dø, og slår vejret ikke om, går det helt galt, lyder det fra formanden for Gudme Sølaug. De danske søer har det generelt skidt, oplyser Miljøstyrelsen.

Gudme: Regn, blæst og kulde.

Det er, hvad der står øverst på ønskelisten hos Gudme Sølaug, der varetager Gudme Sø.

Den ni hektar store sø lige vest for Gudme har det nemlig ikke godt, fortæller lavets formand, Asger Olsen.

- Det er varmt, og det kan den ikke lide. Vandstanden er faldet med en meter, og der er en masse småfisk og vel omkring 10 kæmpeål og 10 store karper, der er døde. Og der er mange fisk, der gisper i overfladen, siger Asger Olsen.

Årsagen er iltsvind, forklarer han.

Der blev hældt urenset spildevand i Gudme Sø helt frem til 1973, og derfor består en stor del af indholdet af slam.

Oveni skal lægges, at der ingen gennemstrømmende vand er, hvilket sammenholdt med de høje temperaturer og manglen på regn udgør den perfekte opskrift på en opblomstring af alger.

Som bruger al ilten, når de rådner.

- Det er varmt, og det kan søen ikke lide. Vandstanden er faldet med en meter, og der er en masse småfisk og vel omkring 10 kæmpeål og 10 store karper, der er døde. Og der er mange fisk, der gisper i overfladen.
Asger Olsen, formand for Gudme Sølaug
Også adskillige af de ellers hårdføre karper er bukket under i den iltsvindsramte sø. Foto: Finn Eriksen
Også adskillige af de ellers hårdføre karper er bukket under i den iltsvindsramte sø. Foto: Finn Eriksen

Bøvl med belufteren

Det hører med, at Gudme Sø har en såkaldt belufter, som egentlig burde hjælpe med at ilte vandet, men som har været ude af drift i omkring tre uger.

- Det viste sig, at det var et ankertov, der havde viklet sig rundt om en aksel, og vi fik den i gang igen i går morges (torsdag, red.), siger Asger Olsen, som fredag mente at have set en effekt.

- Det ser ud til, at det virker, og at vi har taget det værste i opløbet. Men det her kan alligevel ikke blive ved med at gå. Vi ønsker os en god gang kulde og regnvejr, og det er kun Vorherre, der kan give os det. Vi har gjort, hvad vi kunne, siger han.

Det er ikke første gang, Gudme Sø er ramt af iltsvind. I august 2013 var den også gal, og Asger Olsen oplyser, at han ved en tidligere kedelig lejlighed, vel for omkring 10 år siden, var med til at køre omkring to ton døde fisk væk.

Og han vil på ingen måde udelukke en gentagelse.

- Det kan blive nødvendigt, for at hele Gudme ikke skal stinke af fisk. Men foreløbig er der dog ikke flere, end at mågerne og skarvene kan tage dem, og så krydser vi fingre for, at det ikke bliver værre end nu, siger Asger Olsen, der i øvrigt er af den opfattelse, at Gudme Sø ikke er alene om at lide i sommervarmen.

Adskillige store karper og ål er døde af manglen på ilt i Gudme Sø. Foto: Finn Eriksen
Adskillige store karper og ål er døde af manglen på ilt i Gudme Sø. Foto: Finn Eriksen

Søer har det svært

Det har han ret i.

Hos Miljøstyrelsen Fyn oplyser kontorchef Harley Bundgaard Madsen ganske vist, at der ikke er udarbejdet tilstandsrapporter på de enkelte søer.

- Men der er ingen tvivl om, at mange danske søer har det hårdt på grund af kombinationen af varme, næringsstoffer, alger og manglende vandgennemstrømning, siger kontorchefen og minder om, at iltsvind er en naturlig proces, og at det kun kan bekæmpes ved at reducere mængden af næringsstoffer fra spildevand og landbruget.

Og så oplyser han, at skulle samtlige fisk i en sø, der som Gudme Sø ingen gennemstrømning har, dø, så betyder det ikke nødvendigvis, at det er endegyldig slut med fisk.

- De kan komme tilbage i løbet af nogle år. Enten via vandløb eller ved, at ænder og andre fugle transporterer deres æg i fjerene, siger Harley Bundgaard Madsen.

Gudme Sølaug købte Gudme Sø af Broholm Slot i 1980, og ifølge Asger Olsen har søen det kendetegn, at vandet er så fattigt på ilt, at rovfisk som for eksempel gedder ikke kan leve i den.

Se videoen: Fiskene dør - Gudme Sø snapper efter vejret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce