Se videoen: Et glasbur fyldt med nuttethed er ny attraktion på Naturama


Se videoen: Et glasbur fyldt med nuttethed er ny attraktion på Naturama

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naturama har fået to levende eksemplarer af den sjældne hasselmus. I et glasbur, hvor der er vendt om på dag og nat, kan publikum blive tilskuere til gnavernes hverdagsliv, som ganske få mennesker har set.

Svendborg: Oppe i det øverste venstre hjørne af glasburet ligger et lille lysebrunt, næsten korngult, stykke pels. Det bevæger sig stort set ikke, og man skal have et trænet øje for at spotte, at det overhovedet er pels og dermed noget af interesse.

Men de er der. Hasselmusene. I den høje, fjerne afkrog ligger hunnen og daser. Og helt ude af syne for beskueren ligger hannen. Han sover længe i sin redekasse med låg og giver fanden i, at han og partneren er nyeste attraktion på det naturhistoriske museum Naturama i Svendborg. Han er også temmelig kold over for, at han er så sjælden, at det kan være interessant at se ham foretage sig hverdagsting som at spise, klatre og parre sig, for den sags skyld.

Han har med andre ord ikke begreb skabt om, at han er Danmarks svar på pandaen. En sjælden og truet dyreart her til lands.

Det ved dyrepasser Poul Stentebjerg til gengæld alt om. Og han har faglig optur i de her dage.

- Det betyder vildt meget for os, at vi har fået dem. De har jo en nuttethedsfaktor på 180, siger dyrepasseren.

Som det første og stadig eneste sted i Danmark kan Naturama nu bryste sig af at være indehaver af to levende hasselmus. De er kommet til Sydfyn fra Tyskland for et halvt års tid siden, og for godt og vel en uge siden kunne de flytte ind i et til dem bygget glasbur, hvor der er lavet nat om dagen, så museets gæster kan se eksemplarerne af den art, som ellers er tæt på umulig at spotte, fordi den er sjælden og kun er aktiv om natten.

Hasselmusen er, i modsætning til hvad navnet antyder, af gnaverslægten syvsover, og af de fleste kendt som dyret, der blev udråbt som årsagen til, at man brugte 18 millioner offentlige kroner på at opføre en bro over Svendborg-motorvejen.

Den vildfarelse er en væsentlig årsag til, at Naturama er så glad for nu at kunne tilbyde publikum oplevelsen af at se levende hasselmus.

- Hasselmusene har stået på mål for den bro, men det er jo ikke en hasselmusebro. Det er altså en faunapassage, som alle mulige andre dyr også bruger. Så når folk kommer og spørger, hvorfor vi har givet så mange penge for den bro, kan vi for det første sige, at det har vi på Naturama ikke. Og så kan vi vise de her dyr frem og give folk et større forståelse af, hvad de er for nogen, siger Poul Stentebjerg.

Hasselmusen
Hasselmusen er en gnaver i syvsover-familien.Dens krop er 6-9 centimeter lang, halen 5,5-7 centimeter og pelsen kort.

Den vejer 15-25 gram, men op til 35 gram, når den går i vinterhi i september-oktober.

Den vågner igen 6-7 måneder senere afhængigt af temperaturen i vejret.

Hasselmusen er observeret 56 steder i Danmark - på Sjælland, Fyn, Langeland og et enkelt sted ved Vejle Fjord. 29 af stederne ligger i det gamle Fyns Amt, de fleste på Sydfyn. Hasselmusen er truet, fordi den type af natur, den foretrækker, med årene er blevet inddraget til landbrug.

Hasselmusen er på rødlisten over truede arter i Danmark og i hele verden. Den er desuden opført på EU's habitatdirektiv.

Kilde: www.fugleognatur.dk
Dyrepasser Poul Stentebjerg tjekker på egen krop temperaturen i hasselmusenes bur, fordi sommeren ude i virkeligheden er voldsomt varm. Foto: Michael Nørgaard
Dyrepasser Poul Stentebjerg tjekker på egen krop temperaturen i hasselmusenes bur, fordi sommeren ude i virkeligheden er voldsomt varm. Foto: Michael Nørgaard

I hi udendøre

Hasselmuseparret flyttede ind i deres nye hjem torsdag i sidste uge, og med det samme accepterede de den omvendte døgnrytme, som røde lamper i loftet laver, så gnaverne har nat, når det er dag, og omvendt. Og fire dage efter parrede parret sig. Tre gange inden for en times tid.

Det betragter Poul Stentebjerg som en stor succes, som bidrager til endnu et af formålene med at have fået et eksemplar af de små sjældenheder i hus.

- Vi vil gerne lave mere forskning, siger han.

På Naturama har man forsket i hasselmusen siden 2011. Indtil videre har man ved hjælp af mikro-chip med gps undersøgt, hvordan dyrene bevæger sig rundt i den fri natur. At have et hasselmusepars liv lige bag en glasrude giver mulighed for for eksempel at undersøge, hvad for noget mad de spiser, og hvad for nogle habitater, de trives i. Desuden giver parret forskerne mulighed for at blive klogere på både deres formering og deres søvnvaner. For hasselmusen går i vinterhi og sover dybt i seks-syv måneder om året. Så når det hen ad sensommeren bliver køligere i vejret, bliver hr. og fru hasselmus taget udenfor til akklimatisering og som følge deraf vinterhi.

- Det ville blive for dyrt i klimaanlæg at have dem indenfor om vinteren.

Men kameraer skal der op, så publikum kan følge syvsoverne, også når de sover i deres lukkede kasser. Et fremtidshåb er det også, at Naturamas hasselmus viser sig at være så avlsdygtige, at museet kan levere levende eksemplarer til andre, der har interesse i det.

Men lige nu nyder Poul Stentebjerg bare de nye dyr i sit daglige arbejde.

- De er altså bare lidt hyggelige, siger han.

I glasburet er der nat om dagen og dag om natten, så publikum og forskere får en chance for at se gnaverne aktive. Døgnrytmen reguleres af røde lamper. Foto: Michael Nørgaard
I glasburet er der nat om dagen og dag om natten, så publikum og forskere får en chance for at se gnaverne aktive. Døgnrytmen reguleres af røde lamper. Foto: Michael Nørgaard

Se videoen: Et glasbur fyldt med nuttethed er ny attraktion på Naturama

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce