Trods dystre vejrudsigter holdes stemningen høj ved Gammel Torvedag i Svendborg, som må se sig udfordret af sjældent våde betingelser.

Svendborg: Kirkeklokkerne ringer otte med "Morgenstund har guld i mund". Dermed er Gammel Torvedag 2017 ringet i gang, og denne morgenstund er en af de grå og våde. I boderne på torvet sættes de sidste ting på plads i ly for den silende regn og stemningen:

- Den er lidt våd, siger Kirsten Birkedal Wagner, der netop har åbnet sin keramikbod.

- Men det kan jo kun blive bedre, fortsætter hun og ser ud over pladsen, hvor de første gæster har stillet sig i kø i regntøj og med paraplyer ved teltet med gratis morgenbrød og kaffe.

Skal man tro de tidligt fremmødte er det en sjældenhed, at vejrguderne åbner for sluserne, når der er Gammel Torvedag. Et selskab fra Næstved sidder godt pakket ind ved et bord under åben grå himmel.

- Jeg kan sige så meget som, at det er solskin på Sjælland, siger den ene.

- Hvor vi lige kommer fra, supplerer en anden.

- Vi har aldrig oplevet sådan et vejr på torvedag i de mange år, vi har været med. Men vi skal nok få det hyggeligt. Vi kan ikke blive hjemme, når det er torvedag, siger en tredje.

Andre, som også holder humøret højt er Svendborg Borgervæbning. Ind på torvet marcherer de i fuld uniform.

- Holdt, kommanderer kommandør, Steen Mørk.

- Morgenkaffe. Træd af.

En ordre de menige velvilligt følger.

- Vi har aldrig oplevet noget lignende, siden vi var med første gang i 1979. Men det bliver godt vejr igen. Vi holder humøret højt og holder ro og orden hele dagen, siger kommandøren om borgervæbningen, som altså også har startet dagen med en morgendram før kaffen.

  • fyens.dk