Svendborg: Har man holdt sig på den rette siden af loven, vil de færreste have haft en anledning til at gribe fat om det høje håndtag og skubbe den tunge dør ind til domhuset i Tingshusgade op. Men det er faktisk lidt ærgerligt, bortset lige fra den rene straffeattest. For Tinghusgade 43 er en historisk bygning med fine arkitektoniske detaljer. Ejendommen har gennem tiden siden 1882 rummet byens rådhus, siden politistation og senest domhus. I dag står den tom. Ikke engang lovulydighed kan skaffe adgang til de historiske sale. Men Fyns Amts Avis fik lov at kigge inden for, nu hvor retten er flyttet ud, og bygningen venter på sit næste liv.

Tinghusgade 43

Tinghusgade 43 er sat til salg hos Nybolig Erhverv.

Ejendommen har gennem tiden haft flere funktioner.

Den blev opført i 1882 som Svendborgs rådhus og blev brugt som sådan fra 1882 til 1939.

Efter 1939 blev den overdraget til Rigspolitiet, og i 1944 under besættelsen kom tyske soldater og afvæbnede de danske betjente og overtog deres job. Tyskerne var bange for, at de bevæbnede danske betjente ville gøre oprør.

Rigspolitiet blev i ejendommen frem til 1971. Her flyttede politiet op i den tidligere amtmandsbolig på Tvedvej, og bygningen overgik til udelukkende at fungere som domhus og arresthus. For godt et år siden flyttede Retten i Svendborg op på Christiansvej. Siden har ejendommen stået tom.

Tinghusgade 43 sælges for en kontantpris på 12 millioner kroner.

Ejendommen har et samlet areal på 3.533 kvadratmeter, og grunden er 5.017 kvadratmeter.

Hovedbygningen er i to etager, mens arresthuset er i tre, og i 1998 byggede man en kontorbygning til som en kvart-cirkel ud i et grønt område bag arrestbygningen.

Ifølge lokalplanen må ejendommen bruges til kontor eller liberale erhverv.

Ejendommen ejes af Freja Ejendomme.
  • Bødiker_Julie_Ruby_(2015)_022

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' redaktion i Svendborg og skriver om meget forskelligt, men har brugt særligt mange arbejdsdage på at dække sygehusstof, Svendborgbanen og by- og havneudvikling. Mine rødder er jyske, men mit hjerte er tabt til Sydfyn.