Kim Larsen rockede i solnedgangens skær ved det gamle Valdemars Slot på Tåsinge, som betragtes som et af de smukkeste og mest idylliske koncertsteder i hele landet.

Tåsinge: "Spillemand åh spillemand åh spil for mig, spil en boogie-woogie på din strengeleg ..."

Kim Larsen har åbnet den store syng-med-aften på Valdemars Slot med at invitere publikum en tur til Haveje, og efter at alle 7000 struber har bedt guderne om godt vejr, tager Larsen fat på den gamle Gasolin'-sang om bjørnen og strengelegen.

Valdemars Slot

Valdemars Slot blev bygget af Christian den fjerde til sønnen Valdemar Christian. Det stod færdig i 1644.I 1677 blev det erhvervet af søhelten Niels Juel for den indtægt, som hans sejr i søslaget ved Køge Bugt indbragte.

Han restaurerede slottet, der i 12. generation stadig tilhører Juel-slægten. Tidligere i år arvede 12-årige Alexander Fleming slottet efter sin morfar, Niels lensbaron Iuel-Brockdorff.

Der var været rock- og popkoncerter på slottet i den seneste halve snes år.

"Spille, spille, spille som en spindetop, når du først er begyndt, så kan du ikke holde op," fortsætter fællessangen i den stride vestenvind, der suser ind over publikum ude fra slotssøen.

Sidste år sang 5000 med på den gamle gavflabs nationalsange, men nu er kapaciteten udvidet, så der er lukket 7000 indenfor, hvor hitparaden fortsætter, mens solen går ned bag søen.

En smag på slottet

Det er næsten 10 år siden, at Valdemars Slot for første gang åbnede slotshaven for scenefolk, musikere og tusindvis af koncertgæster.

Hans Thomsen, direktør i koncertbureauet Culture Club, har været med hele vejen, og han beskriver haven bag slottet som det fedeste koncertsted i landet.

- Jeg har lavet koncerter rigtig mange steder, og Valdemars Slot er det smukkeste, man overhovedet kan være i. Det lukkede område med slotshaven, slottet og søen er bare hammerflot, og så er det et af de få steder i landet, hvor man får lov til at komme ind og smage på slottet, siger Hans Thomsen.

Han har i år håndboldklubben GOG med som arrangør, og direktør Kasper Jørgensen er ligeså begejstret. Han er netop kommet hjem fra Heartland Festival på Egeskov Slot og kan se tydelige paralleller.

- Valdemars Slot minder om Heartland med haven, slottet, søen og en stor fin plads, der gør det hele meget mere eksklusivt og hyggeligt end en koncert på en bar mark. Omgivelserne giver simpelthen koncertoplevelsen noget ekstra, siger GOG-direktøren.

Smukkoncerterne

Koncerterne er en af de events, der sammen med turistdrift, landbrug og skovdrift er med til at få hjulene til at køre rundt på det næsten 400 år gamle Tåsinge-slot. Slotsforvalter og direktør, Frits Thorarinsson, fortæller, at man har en klar ambition om at lave landets smukkeste koncerter.

- Ligesom de i Skanderborg har Smukfesterne, så vil vi gerne være kendt for at have smukkoncerterne, siger han.

Kasper Jørgensen, Hans Thomsen og Frits Thorarinsson tog sidste år af sted til netop Smukfest i Skanderborg, og det skete for at finde inspiration til at udvikle koncerterne på Valdemars Slot. De kom hjem med to glasklare budskaber: Folk vil gerne have noget godt at spise, og så er det vigtigt, hvordan omgivelserne på koncertpladsen er indrettet.

Derfor er scenen til Kim Larsen-koncerten drejet i forhold til tidligere, så publikum nu også kan se slottet, søen og hele parken, når de synger med på Kim Larsens perlerække af udødelige klassikere.

Indretningen af hele pladsen er også ændret, og det gør Frits Thorarinsson glad.

- Det har tidligere været en torn i øjet på mig, at det første man så, når man kom ind til koncerterne i parken, var to store lastbiler, en masse festivalhegn og bagsiden af en scene. Det virkede helt forkert, og i Skanderborg så vi, hvor dygtige de var til at få tingene til at falde ind i omgivelserne, så det hele virker mere indbydende. Det har vi lært af, forklarer Frits Thorarinsson.

Brandts favorit

Det er ikke kun arrangørerne, der er vilde med rammerne på Valdemars Slot. De mange musikere, der gennem årene har stået på scenen i slotshaven, er også begejstrede. Hans Thomsen fortæller, at Lis Sørensen og Michael Falch sidste år var ellevilde med kulisserne, og at TV2's Steffen Brandt efter en koncert i silende regn beskrev Valdemars Slot som det dejligste sted, han har spillet.

Thomas Helmig og Tina Dichow har direkte spurgt, om de kunne få lov til at komme tilbage på scenen på Valdemars Slot, og Kim Larsen har - mod kutyme - valgt at spille samme sted to år i træk.

- Det er sjældent, at han spiller to steder år efter år, men sidste års Larsen-koncert på Valdemars Slot var en magisk aften, og efter koncerten snakkede jeg med Kim Larsen og hans manager. Manageren sagde, at de var nødt til at lave det om, og Kim Larsen nikkede, fortæller Hans Thomsen.

Træner og øver

Derfor står den 71-årige nationalskjald fredag aften endnu engang på scenen på Valdemars Slot, og hvis han - som arrangørerne håber - kommer igen i 2018, så bliver det sandsynligvis endnu engang i en totalt udsolgt slotspark med udsigt til slottet, skoven og sommerdisen ude over slotssøen.

Larsen har absolut ikke tabt pusten, og Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis' musikredaktør, Simon Staun, vil ikke være overrasket, hvis han stadig er på landevejen om seks-otte år.

- Han træner og træner og øver og øver og holder sin stemme ved lige, og der er ikke noget, det indikerer, at han er ved at stoppe, siger Simon Staun.

Han ser flere årsager til, at Kim Larsen stadig kan spille for udsolgte huse i hele landet. Dels holder han sig skarp ved fortsat at udgive ny musik, desuden er der en løbende udskiftning i orkestret Kjukken, der får alle til at oppe sig, og så er han god til at sammensætte en sætliste, hvor syng-med-klassikerne er klart i overtal.

- Og så tror jeg også, der er nogen, der tænker på Kim Larsen ligesom de tænker på Rolling Stones. De vil se ham, mens det stadig er muligt, siger musikredaktøren.

Det var det fredag aften, og måske vender han tilbage igen til næste år. Og året efter...

  • Katrine Becher Damkjær

    Af:

    Jeg er journalist på Jysk Fynske Mediers redaktion i Svendborg, hvor jeg jagter alle former for nyheder. Jeg skriver både til Fyns Amts Avis, Fyens Stiftstidende og Fyens.dk. Er bosat i Svendborg med min familie og uddannet på Danmark Journalisthøjskole i 1994.

Mere om emnet

Se alle
3
Valdemars Slot: Store drømme om internationalt topnavn

Valdemars Slot: Store drømme om internationalt topnavn