SØSIDEN

Dansk Færgehistorisk Selskab markerer overfarten Bøjden-Fynshavs 50 års jubilæum i maj med halvanden sejlads til Als t/r - og hjemtur til Faaborg via Søby.

Et hvidt anker og bogstaverne DSB er vævet ind som et iøjnefaldende motiv foran på Jens Bolt Kristensens marineblå trøje.

- Medlemmerne har en forventning om, at jeg har denne trøje på til vores arrangementer, og jeg vil jo nødig skuffe dem, forklarer Jens Bolt Kristensen om sin færgehistoriske påklædning.

Bestyrelsesmedlem Jens Bolt Kristensen fra Charlottenlund er tur- og eventmanager i Dansk Færgehistorisk Selskab. Assisteret af andre hjælpsomme kræfter i selskabet er Jens Bolt Kristensen tovholderen for medlemsmøder, foredragsaftener, byttedage og udflugter. Alt med færger som fællesnævner.

Sidste år fejrede selskabet sit 25 års jubilæum om bord på Oslo-båden. Færgeentusiasterne blev flot modtaget. Til gengæld kan DFDS og andre færgerederier trække på medlemmernes viden og selskabets arkiv, når noget historisk skal opklares.

Møder fløjtes igang

Jens Bolt Kristensen fløjter i bogstaveligste forstand arrangementerne igang. Nogle kraftige stød i hans medbragte togfløjte signalerer, at nu er der afgang.

- Det er glædeligt, at så mange er kommet her over til Fyn. Så er det værd at arrangere noget, siger Jens Bolt Kristensen, mens handel, færgesnak og madpakkespisning er igang ved bordene. Herfra er der udsigt til anden transport-nostalgi i form af et MY-lokomotiv og DSB's legendariske Sølvpilen-lyntog ude i jernbanemuseets remiser.

Sydfynsk sommerudflugt

Fyn står igen på programmet, når det færgehistoriske selskab tager på sommerudflugt. Hverken dato eller transportmiddel er tilfældigt valgt. Lørdag den 27. maj er det præcis 50 år siden, at den Svendborg Skibsværft-byggede første m/f Fynshav sejlede sin premieretur mellem de nyanlagte færgehavne i Bøjden og Fynshav. I den anledning tager selskabets medlemmer sig en overfart med Danske Færgers Svendborg-renoverede m/f Fynshav på selve jubilæumsdagen. Og der bliver "færget igennem" sådan en dag. Efter ankomst til Bøjden sejles igen til Als. Hjemturen fra Als til Sydfyn vil ske med Ærøfærgernes gamle m/f Skjoldnæs via Søby og til Faaborg.

Minder fra Storebælt

øsidenEt arrangement næste lørdag får også et fynsk islæt. Selskabets formand Nils Munk vil på museet M/S Søfart i Helsingør causere over den sidste tid med Storebæltsoverfarten samt vise film om jernbanefærgerne. Og det kan Nils Munk gøre med den bedst tænkelige baggrund. Nils Munk var gennem en årrække overfartschef på Storebælt. Han var også manden, der for rederiet Scandlines lukkede og slukkede, da m/f Arveprins Knud den 14. juni 1998 lagde til i Halsskov og over højtalerne erklærede "Overfarten er indstillet".

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
Afgang til træf på Fyn: Færgen er ladet med nørder

Afgang til træf på Fyn: Færgen er ladet med nørder

FAKTA: Dansk Færgehistorisk Selskab

FAKTA: Dansk Færgehistorisk Selskab