Direktør i Danske Diakonhjem regner med, at alle 40 boliger på kommende friplejehjem i Svendborg er besat et halvt år efter åbningen.

Svendborg: Torsdag eftermiddag blev det første spadestik taget til et nyt friplejehjem i Jernbanegade i Svendborg, og sideløbende med byggeprojektet følger nu en proces, hvor der blandt andet skal ansættes omkring 40 medarbejdere.

Svendborg Friplejehjem

Det kommende friplejehjem på Silvangrunden mellem Korsgade og Jernbanegade opføres af Danske Diakonhjem og har en samlet pris på 88 millioner kroner.Friplejehjemmet får plads til 40 beboere og åbner efter planen i maj eller juni 2018.

Projektet er tegnet af Viborg-arkitektfirmaet KPF Arkitekter og bygges af Vejlefirmaet STB Byg, der har vundet hovedentreprisen.

Byggeriet bliver opført i en hesteskoformet ejendom i tre etager. Der er 40 to-rums boliger med stue og soveværelse i byggeriets to øverste etager, mens der er serviceareal, opholdsstue og køkken i stueplan. Desuden etableres en fælles gårdhave og fælles tagterrasser.

Det er planen, at friplejehjemmet til 88 millioner kroner står klar i maj eller juni 2018, og at plejehjemmets første leder vil blive ansat et halvt år forinden.

- Herefter går vi i gang med at ansætte sygeplejersker, assistenter, hjælpere og terapeuter, og vi skal også bruge en pedel og nogen til at gøre rent. Da flere af de her grupper ofte ønsker at være ansat på deltid, så regner jeg med, at vi skal ud og ansætte omkring 40 medarbejdere, siger Emil Tang, der er direktør i Danske Diakonhjem.

Købe ekstraydelser

Danske Diakonhjem ejer i forvejen 11 friplejehjem og har derudover en driftsaftale med yderligere 11 selvejende plejecentre. Der er venteliste alle 22 steder, og den situation ser Emil Tang også for sig i Svendborg.

- Vi har allerede fået flere henvendelser fra pårørende i Svendborg, og jeg tror, at der i fremtiden bliver en endnu større interesse for at have muligheden for at kunne vælge, siger Emil Tang.

Han tilføjer, at der på friplejehjemmet bliver mulighed for at købe ekstra ydelser. Det giver lovgivningen ikke mulighed for på de kommunale plejecentre.

- Hos os kan man eksempelvis købe ekstra rengøring, og hvis man skal til en fest hos familien en aften, så kan man også betale for at få en medarbejder med, som kan hjælpe med det praktiske, forklarer Emil Tang.

Han regner med, at der også bliver venteliste på friplejehjemmet i Svendborg, men han understreger, at organisationen ikke har travlt med at få fyldt de 40 boliger.

- Vi kalkulerer først med, at alle pladser er fyldt op et år efter åbningen. Herefter vil der være en venteliste, og for os vil den bedste situation være at have tre-fire stykker på venteliste og ikke 25. For før dem på venteliste kan flytte ind, er der andre, der skal dø, og det er ikke særlig behageligt, siger Emil Tang.

Første stik

Det var bestyrelsesformanden for Danske Diakonhjem, Kirsten Lehmann fra Holstebro, og formanden for Social- og Sundhedsudvalget i Svendborg, Hanne Ringgaard Møller (R), der tog de første symbolske spadestik i ruinerne på den gamle Silvangrund.

Hanne Ringgaard Møller ønskede danske Diakonhjem velkommen til byen, men påpegede også i en kort tale, at kommunen har 17 velfungerende plejecentre, og at det vil blive svært at rekruttere beboere derfra.

Nedbrydningen på grunden har været i gang i nogle uger, og umiddelbart før eller efter påske slås de første pæle i til det nye friplejehjem. Byggeriet begynder for alvor at tage form midt i maj, og når der er mest travlt, vil der være mellem 25 og 35 mand i gang på byggepladser.

  • Katrine Becher Damkjær

    Af:

    Jeg er journalist på Jysk Fynske Mediers redaktion i Svendborg, hvor jeg jagter alle former for nyheder. Jeg skriver både til Fyns Amts Avis, Fyens Stiftstidende og Fyens.dk. Er bosat i Svendborg med min familie og uddannet på Danmark Journalisthøjskole i 1994.

Mere om emnet

Se alle
Nyt friplejehjem sikret mod ekstraregning

Nyt friplejehjem sikret mod ekstraregning