Så cittaslow skal det heller ikke gå: Nu skal byggesagerne hurtigere igennem systemet

Det skal gå hurtigere med at få en byggetilladelse i Svendborg Kommune, mener borgmester Bo Hansen (S), der har sat en plan i værk. Foto: Arkivfoto: Søren Alwan

Så cittaslow skal det heller ikke gå: Nu skal byggesagerne hurtigere igennem systemet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nok er Svendborg cittaslow. Men så "slow" skal det heller ikke gå, når det kommer til byggesagsbehandlingen, erkender kommunen. Så nu bliver der sat ind for at få ekspederet byggeansøgningerne væsentligt hurtigere end de nuværende 10 uger i gennemsnit.

Svendborg: I årevis har Svendborg kommune indtaget lidet flatterende placeringer i den dårligste tredjedel blandt landets kommuner, når disse blev blev målt op mod hinanden i, hvor hurtigt byggesager blev ekspederet.

Men nu skal det gå hurtigere med at få håndteret sagerne.

Både kommunen og bygherrer - hvad enten det er byggefirmaer og arkitektfirmaer eller borgerne selv - skal til at rubbe neglene, fortæller borgmester Bo Hansen (S), der har sat en plan i værk.

En plan, han meget gerne vil se et positivt resultat af hurtigt:

- I Dansk Byggeris måling af erhvervsvenlighed kommunerne imellem, der kom i foråret, var Svendborg nummer 67 på listen over, hvor hurtigt og effektivt byggesager blev behandlet. Vi kan ikke blive ved med at ligge der, så jeg håber meget, at jeg vil spore fremgang de kommende år, siger han uden at ville sætte en placering på målsætningen.

- Men jeg vil blive meget glad, hvis man i byggebranchen, næste gang jeg henvender mig, har oplevet, at det er begyndt at gå hurtigere.

Byggesager
Svendborg Kommune ligger i den dårligste tredjedel blandt landets kommuner, når det gælder om at ekspedere byggeansøgninger, og det vil borgmester Bo Hansen (S) have forbedret.

Sammen med forvaltningen har han opstillet en række håndtag, man kan skrue på, så sagsbehandlingen kan gøres hurtigere.

Man vil oftere lade det være op til bygherre selv at sørge for at overholde gældende regler og lovgivning. Overholdes afstanden til skel eksempelvis ikke, vil kommunen ikke længere nødvendigvis bede om nye tegninger, der viser den rigtige placering af et byggeri, men blot skrive, at tilladelsen gives med en forudsætning om, at bygningen placeres med de krav til skel, der er gældende.

Der vil blive stillet færre krav til ansøgningsmateriale, hvorved eksempelvis tegninger af ringere kvalitet oftere vil blive accepteret.


Ansøger får ikke længere fire uger, men blot én uge til at indsende supplerende materiale til kommunen, hvis det kræves, for at en byggesag kan blive ekspederet.

Byggesager vil sjældnere blive sendt i offentlig høring, hvis ikke der er lovkrav om, at der skal gennemføres en høring.

Desuden skal medarbejderne i forvaltningen arbejde hurtigere og mere effektivt, og deres arbejdsindsats vil i højere grad blive målt og vurderet.

Kilde: Svendborg Kommune
Borgmester Bo Hansen (S) håber, at Svendborg Kommune med en række tiltag kan blive hurtigere til at ekspedere byggesager. Foto: Katrine Becher Damkjær
Borgmester Bo Hansen (S) håber, at Svendborg Kommune med en række tiltag kan blive hurtigere til at ekspedere byggesager. Foto: Katrine Becher Damkjær

Langsommelig affære

Gennemsnitligt tager det i dag 10 uger at få behandlet en byggesag i Svendborg Kommune, og det er ikke just hurtigt, hvorfor murer Lars Esbensen Nielsen, der er formand i Dansk Byggeri Sydfyn, ser med milde øjne på borgmesterens intentioner.

- Ja, jeg hilser det da velkomment, at man i forvaltningen gerne vil prøve at gøre det hurtigere, siger han og giver udtryk for, at der er basis for forbedring.

- Så det ville være dejligt, for når man som borger først har besluttet sig for, at man vil bygge, kan man jo ikke komme i gang hurtigt nok. Og det burde jo kunne lykkes at få ventetiden ned, for det kan jo lykkes i andre kommuner, så det burde det også kunne i Svendborg, siger han.

Samme melding lyder fra Claus Larsen, der er koncendirektør i byggefirmaet Guldfeldt:

- Det er da rigtigt, at Svendborg Kommune er tunge i det. Det bør kunne gøres bedre, siger han, men minder samtidig om, at noget af det, der tager ekstra tid, er, hvis materialet i en byggeansøgning ikke er tilstrækkeligt fyldestgørende, så kommunen må bede om flere oplysninger.

- Så bygherre har altså også et ansvar for at sende en fyldestgørende ansøgning, så kommunen kan tage stilling til sagen hurtigt, påpeger han.

Fakta
I Dansk Byggeris måling af erhvervsvenlighed kommunerne imellem, der kom i foråret, var Svendborg nummer 67 på listen over, hvor hurtigt og effektivt byggesager blev behandlet. Vi kan ikke blive ved med at ligge der, så jeg håber meget, at jeg vil spore fremgang de kommende år.

Bo Hansen (S), borgmester i Svendborg

Drejer på håndtaget

Og det er netop noget af det, man i forvaltningen også er kommet frem til, siger Bo Hansen.

Kommunen vil netop bede borgere og bygherrer om at rubbe neglene, hvis der mangler materiale til en byggesag, så man ikke længere har fire uger til at komme med yderligere oplysninger i sagen, men blot en uge, så kommunen hurtigere kan komme videre med sagen.

I kommunens plan for at sætte fut i sagsbehandlingstiderne vil man desuden oftere lade det være op til bygherre selv at sørge for at overholde gældende regler og lovgivning. Overholdes afstanden til skel eksempelvis ikke, vil kommunen ikke nødvendigvis bede om nye tegninger, der viser den rigtige placering af et byggeri, men blot skrive, at tilladelsen gives med en forudsætning om, at bygningen placeres med de krav til skel, der er gældende.

Derudover vil man undlade at sende helt så mange sager i offentlig høring, hvis ikke der er lovkrav om det, foruden man vil forsøge at stille færre krav til ansøgningsmateriale, hvor eksempelvis byggetegningerne ikke er helt efter forskrifterne.

- Det tror jeg virkelig kan rykke noget, konkluderer Bo Hansen.

Øget effektivitet

Ovennævnte skal dog ikke stå alene.

Det skal gå hånd i hånd med god gammeldags effektivitet i kommunens afdeling for byggesager. I afdelingen skal produktiviteten under lup, så man hele tiden følger med i, om der bliver lavet nok. Der skal laves stikprøvekontroller, og de enkelte ansatte skal måles på, om de arbejder hurtigt nok, så man kan sætte ind, hvis det ikke er tilfældet.

- Jeg tror, at det der med at blive målt på sin effektivitet er noget af det, der skal til i en afdeling, som på den ene side handler rigtig meget om at varetage et grundigt myndighedsarbejde og på den anden side om at have en vis hastighed i sin ekspedering af byggesagerne, siger Bo Hansen, der afviser, at øvelsen kommer til at koste den trængte kommunekasse ekstra penge.

- Nej, det er jo en ændret arbejdsgang, hvor bygherre får nogle opgaver, og hvor vi også skal gå anderledes til værks, konkluderer han og afviser, at afdelingen for byggesagsbehandlinger får en pose penge og dermed kan ansætte ekstra medarbejdere.

Så cittaslow skal det heller ikke gå: Nu skal byggesagerne hurtigere igennem systemet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce