At det er lykkedes skoleelever i Svendborg at få indflydelse på skolernes ferieplan et et mønstereksempel på, hvad et fælleskommunalt elevråd kan bruges til, mener formanden for Danske Skoleelever

Svendborg: "Spændende" og "fedt".

Det er nogle af de ord, formanden for Danske Skoleelever, Jakob Bonde Nielsen, sætter på det faktum, at Svendborg har fået et fælleskommunalt Elevforum, og at det har haft held til at få indflydelse på skolernes ferieplan.

På et møde mandag i sidste uge fik Elevforum overbevist politikerne i Udvalget for Børn og Unge om, at eleverne bør høres, inden en ferieplan bliver sat i værk.

Og det er ikke hverdagskost i de danske kommuner, oplyser Jakob Bonde Nielsen.

- Jeg har skrevet rundt, og der er kun fire eksempler på, at elevråd har haft indflydelse på ferieplanlægningen. Så du kan godt kalde Elevforum i Svendborg for lidt af et mønstereksempel, siger elevformanden.

Det er der grund til at glæde sig over, mener han.

- Det er fedt, at eleverne er blevet hørt, og det er lige præcis det, man kan bruge sådan nogle sammenslutninger af elevråd til ude i kommunerne, siger Jakob Bonde Nielsen.

For selv om skoleelever sjældent strutter af livserfaring, har de alligevel noget at byde på, anfører han.

Hvilket eksemplet i Svendborg fint illustrerer.

Her har Elevforum ønsket indflydelse, fordi eleverne er villige til at ofre noget af sommerferien og i stedet forlænge juleferien, når julen falder på en måde, som kaster få fridage af sig.

- Elever kan give et unikt perspektiv, som de voksne slet ikke opdager, som for eksempel at vi i år har, hvad man kalder en arbejdsgiverjul, siger Jakob Bonde Nielsen og tilføjer, at sejren bør give mod på mere.

- Nu ved elevrepræsentanterne, at de bliver hørt, så nu er deres opgave at finde ud af, hvad eleverne synes, og bringe det videre til politikerne, siger han.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis og skriver om stort og småt på tværs af stofområderne. Er oprindeligt butiksuddannet, men skiftede spor og startede på journalistuddannelsen i Odense i 1999. Efter en praktikperiode på Fyens Stiftstidende blev jeg ansat på det daværende Holbæk Amts Venstreblad i 2003, og efter godt fire år i det sjællandske rykkede jeg tilbage til Fyens Stiftstidende - nærmere bestemt Assensredaktionen - i 2007. Har siden 2010 været ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg, hvor jeg også bor. Og så er jeg vokset op i Tommerup på Højfyn. I øvrigt er jeg ikke ret god til golf. Men jeg spiller det alligevel ved enhver given lejlighed.

Mere om emnet

Se alle
1
En uges kortere sommerferie?: Skoleelever går til kamp mod korte juleferier

En uges kortere sommerferie?: Skoleelever går til kamp mod korte juleferier