Rødt byrådsflertal stemmer økologisk mad på menuen

Der skal mere økologi ind i de kommunale køkkener, enedes et rødt flertal om på byrådsmødet tirsdag. På billedet er det økologisk vinterspelt. Foto:

Rødt byrådsflertal stemmer økologisk mad på menuen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når børn i daginstitutioner og ældre på plejehjemmene får serveret mad, skal op mod 60 procent af maden være økologisk inden udgangen af næste år. Det besluttede et rødt flertal sammen med Radikale Venstre på byrådsmødet tirsdag.

Svendborg: Inden udgangen af 2019 skal op mod 60 procent af maden i Svendborg Kommunes vuggestuer, børnehaver, ældrecentre - og hvor kommunen ellers står for at bespise borgerne - være økologisk.

Det har et flertal bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre besluttet på byrådsmødet tirsdag, efter Alternativet og Enhedslisten havde sat forslaget på dagsordenen.

- Problemet i dag er jo, at man ikke kan bestille kommunal mad uden gift i, lød det fra Jesper Kiel med henvisning til, at kommunen indkøber konventionelt producerede fødevarer, der potentielt kan være eksempelvis sprøjtet.

Problemet i dag er jo, at man ikke kan bestille kommunal mad uden gift i.
Jesper Kiel, Enhedslisten

Ideologisk debat

Egentligt foreslog de to partier, at op mod 90 procent af maden i de kommunale køkkener som eksempelvis Det Gode Madhus i fremtiden skal indkøbes økologisk.

Socialdemokratiet stillede dog et ændringsforslag, som de øvrige røde partier samt Radikale Venstre tilsluttede sig, hvormed man enedes om en målsætning på 30-60 procent økologiske fødevarer.

Forud for afstemningen forløb dog en ideologisk debat i kommunalbestyrelsen.

- Der er ingen undersøgelser, der siger, at økologiske fødevarer er sundere end konventionelt fremstillede fødevarer. Og når man dyrker økologiske produkter udleder man op mod 40 procent mere CO2, lød det blandt andet fra Birger Jensen (V), der påpegede, at det vigtigste for Venstre var, at politikerne ikke tvang borgerne til at spise økologisk.

- Der skal være frit valg, fastslog han, mens Jesper Kiel modargumenterede med, at der netop ikke er frit valg til at spise økologisk, hvis det er, hvad de ældre og børnene gerne vil.

Argumentet om, at konventionelt dyrkede fødevarer er lige så godt som økologisk dyrkede, købte Søren Kongegaard dog ikke.

- Økologi er fødevarer uden gift, og det må vel alt andet end lige være sundere end fødevarer, hvor der er brugt gift. Andre kommuner har desuden været i gang længe; Albertslund blandt andet, lød det fra Kongegaard.

Også Karl Magnus Bidstrup (AL) skød på de borgerlige partiers argumenter om, at økologi ikke beviseligt er sundere.

- I antikkens Rom var bly heller ikke dokumenteret sundhedsskadeligt, indledte han, og forklarede endvidere med henvisning til en undersøgelse, at økologisk drevede landbrug har et gennemsnitligt højere overskud, og hvis kommunen går forrest i omlægningen mod økologi, kan flere landmænd nyde godt af højere indtjening.

Suk med suk på

Mod debattens afslutning tog den tidligere svinebonde, Lars Erik Hornemann (V) ordet med et suk og en hovedrysten mod de i hans øjne uvidende byrådskolleger i den røde lejr. Debatten drejede sig nemlig efterhånden mest om, hvorvidt der var belæg for at sige, at økologi er sundere og mere bæredygtigt end konventionelt landbrug.

- Jeg synes, der bliver sagt meget vås i denne debat, men det vil jeg ikke begynde at tilbagevise, for så skal vi bruge mange timer. Men jeg synes, det er groft at tale om, at konventionelt fremstillede fødevarer er farlige, sagde han og pointerede endnu en gang, at for Venstre er det vigtigste, at borgerne selv kan vælge.

- Vi hylder det frie valg, lød det.

Ikke desto mindre endte det med en rød sejr i det økologiske spørgsmål med stemmerne 17-12 til rød blok.

Rødt byrådsflertal stemmer økologisk mad på menuen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce