Robot tager selv elevatoren

Den nye selvkørende robot kan selv tage elevatoren med vognene - det sker dog ikke med arme, som vores tegner har forestillet sig her, men ved hjælp af trådløse signaler.

Robot tager selv elevatoren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I dag afgør ledelsen i Sygehus Fyn, om Svendborg Sygehus skal have en robot, der kan køre med blodprøver

SVENDBORG: Tager man elevatoren på Sygehus Fyn Svendborg efter 1. august, kan man meget vel møde en selvkørende medpassager af den knap så snakkesalige slags.

Hvis ledelsen for Sygehus Fyn på et møde i dag giver grønt lys for projektet, kan en ny ansat begynde sit arbejde som portør til efteråret.

Den ansatte, der skal transportere blodprøver, er dog lidt særlig - det er nemlig en selvkørende robot.

- Svendborg Sygehus bliver det første i Danmark til at få systemet, fortæller Kasper Lundberg Lykkegaard fra Teknologisk Institut.

Robotten i Svendborg er betalt af Det Regionale Teknologicenter, der er et samarbejde mellem blandt andre den fynske satsning RoboCluster og Teknologisk Institut.

I små vogne kan robotten tage blodprøver, der bliver indleveret i stueetagen, med op til 2. sal, hvor laboranterne sidder klar til at analysere dem.

Den elektroniske budbringer er indrettet, så den kører mellem faste laste- og afleveringsstationer. Små brikker, som personalet hænger på vognene, fortæller, hvor sagerne skal fragtes hen.

Undervejs kan robotten selv åbne døre og tilkalde elevatoren - samt bede om at blive sat af på den rigtige sal.

- Der er indlagt trådløst system i elevatorerne, og det kan robotten kommunikere med. Den skriver til elevatoren og programmerer fra sal til sal, hvor langt den skal, fortæller professor Uffe Kock Viil, der har været projektleder for robotten.

I de gamle bygninger

Og hvorfor ønsker forskerne og udviklerne så netop Svendborg som teststed? Jo, det er, fordi bygningerne er så gamle.

- Vi gør det sværest muligt for os selv, fortæller Uffe Kock Viil.

Bygningerne har nemlig også gamle døre og elevatorer af ældre dato - og det gør det til en ekstra udfordring for robotten at kommunikere med den ældre teknologi.

Men en ting er at få det mekaniske til at virke. Hvis robotten får grønt lys til at arbejde i Svendborg, bliver menneskene en ny udfordring.

- Robotten stopper selv, hvis der kommer noget i vejen. Men menneskene skal forholde sig til, at der kører sådan en rundt, fortæller Uffe Kock Viil.

Han vil derfor sammen med kollegerne og sygehusets ledelse nøje evaluere robottens arbejde, der i starten er planlagt til at begrænse sig til bestemte områder af bygning 17 på sygehuset.

- Hvis det viser sig at være en succes, så kan det tænkes meget større. Så kan den transportere, mad, linned og mange andre ting, mener professoren.

- Det er oplagt at have erfaringerne til når der skal bygges et nyt sygehus i Odense. Der vil man fra starten kunne bygge den ind som en løsning.

Forskerne arbejder også på at få en robot til at køre med blodprøver på Odense Universitetshospital.

Der har det dog lidt længere udsigter.

Robot tager selv elevatoren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce