Regeringen favoriserer Lolland i ny aftale om forbedringer af Rute 9

Borgmester i Svendborg Bo Hansen (S), borgmester på Langeland, Tonni Hansen (SF) og byrådsmedlem i Svendborg, Lars Erik Hornemann (V). Alle tre ser muligheder i kommende forbedringer af Rute 9. Foto: Katrine Becher Damkjær

Regeringen favoriserer Lolland i ny aftale om forbedringer af Rute 9

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nok er der 125 millioner kroner på vej til forbedringer af Rute 9, men pengene lander på Lolland, mens opgraderinger af den fynske del af Rute 9 afhænger af, om man kan få del i penge fra en pulje til opgradering af statsveje.

Sydfyn: 125 millioner kroner til forbedringer af Rute 9. Det er hvad regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om at kaste efter vejstrækningen fra Svendborg over Langeland til Maribo.

De 125 millioner kroner lander dog ikke i fynsk muld, da pengene i aftaleteksten er øremærket til forbedringer på Lolland, der efter planen sættes i gang i 2024. Det bekræfter transportministerens særlige rådgiver, Kasper Strassmann.

Hvis Rute 9 skal forbedres på den fynske side afhænger det, om en forundersøgelse til en værdi af fem millioner kroner viser, at der er behov. Og efterfølgende skal midlerne til arbejdet findes i en dertil afsat pulje på i alt 5,6 milliarder kroner.

Alligevel ser byrådsmedlem Lars Erik Hornemann (V) - der i sin tid som borgmester i Svendborg har arbejdet for en opgradering af Rute 9 - muligheder i regeringens aftale.

- Det er på Lolland, der er mest behov for, at man får gjort noget. Desuden vil denne aftale formentlig skubbe på i forhold til, at man kan arbejde videre med den fremskudte færgehavn, siger Lars Erik Hornemann med henvisning til planerne om at skubbe færgehavnen på Lolland ud i vandet for på den måde at reducere sejltiden mellem Lolland og Langeland.

- Desuden får vi med forbedringer på Lolland jo også en bedre forbindelse for vores erhvervstrafik til Femern. Så det har bestemt en positiv betydning, at man forbedrer Rute 9, selvom det i første omgang sker på Lolland. Og så er der jo lagt op til, at vi på et tidspunkt kan søge nogle midler til at afhjælpe nogle af de flaskehalse, vi har ned over Tåsinge, så det er positivt, siger Lars Erik Hornemann.

Sejt træk

Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF) er ligeledes godt tilfreds. Han mener, at en del af årsagen til at regeringen har taget Rute 9 med i sin aftale om infrastrukturforbedringer skal findes i det samarbejde som Svendborg, Langeland, Lolland og Guldborgssund Kommuner for nogen tid siden indledte for at få Rute 9 på dagsordenen.

- Vi brugte i fællesskab mange ressourcer i forbindelse med Folkemødet på Bornholm på at få skabt en dagsorden omkring optimering af Rute 9. Og det er skønt at se, at når man har brugt mange kræfter og energi på noget, så bærer det frugt.

- Der ligger en pokkers masse udviklingspotentiale i en opgradering af Rute 9. Vi får skabt en forbindelse, som vi kan udvikle på rent turismemæssigt mellem de fire kommuner, for vi ligner hinanden meget, idet vi tiltrækker mange tyske turister, der får en nemmere adgang til det sydfynske med den her opgradering. Vi kommer meget tættere på Tyskland og hele det europæiske marked. Så det er også godt for vores virksomheder, siger Tonni Hansen.

Ikke glemt

Borgmester i Svendborg, Bo Hansen (S), hæfter sig mest af alt ved, at Rute 9 trods alt er med i regeringens store aftale om infrastruktur-investeringer for 12,7 milliarder kroner frem mod 2030.

- Man kan sige, at hvis ikke vi var nævnt i den her helt store satsning for infrastrukturen i Danmark, så ville der aldrig komme en opgradering af Rute 9. Jeg ser det her som et meget offensivt udspil på infrastruktur-området lige inden et valg, og hvis man ikke nævnes der, så tænker jeg ikke, at man har mange muligheder de kommende år, siger Bo Hansen.

- Det her er udtryk for, at Rute 9 har fået en plads i bevidstheden hos Christiansborgs politikere, og det er vigtigt, siger Bo Hansen.

Regeringen favoriserer Lolland i ny aftale om forbedringer af Rute 9

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce