Billedkunstner Kim Hedemann udsmykkede Torvets nye stopsøjler med glade kulørte "præservativer" som humoristisk kulturpolitisk kommentar

Svendborg: På det seneste er der i Svendborgs gader og byrum dukket en skov af ens sorte stopsøjler op. På Torvet i Svendborg skal en række af dem forhindre trafik for nær på "Havfruespringvandet", som har haft besøg af vildfarne biler. Det kunne være løst sjovere og kønnere mener billedkunstner Kim Hedemann.

Mandag formiddag drog han afsted med syv kunsneriske "præservativer", som ligeså mange af de mørke søjler fik på. Kunstbeskyttelse i form af storøjede dukker i pangfarver. Der var både piger i strutskørter og drenge med kækt antennehår.

Kim Hedemann

Billedkunstner, født i Aalborg i 1954. Her boede og arbejdede han med kunst. Blandt andet udviklede han den søgående skulptur "Havnefruen" sammen med billedkunstnerne Ole Skovsmose, Ove Bering og lydkunstner Viggo Steincke. Et projekt han håber en dag vil udfolde sig i Sundet ved Svendborg. Byen han flyttede til for 10 år siden og tabte sit hjerte til. Han underviser i kunst. I sommer skabte han sammen med børnehavebørn kunstprojektet "Tårnet". Han er flittig deltager i borgermøder, for hjertesagen er den kunstneriske dialog i byens rum. Han er én af kunstnerne på Frederiksøen, hvor han deler værksted med kunstnerkollega Lars Lauge.

- Jeg kalder dem "præservativer", for de skal kunstnerisk beskytte Torvet, det skønne centrale byrum mod mere konform tænkning, siger Kim Hedemann, der håber med sin en-mands happening at give en kulturpolitisk kommentar til torvet, som han finder tomt, kedeligt og fantasiløst.

- Vel er jeg da ikke nogen brokkerøv eller bitter gammel mand. Dialog om at sætte kulør og kreativitet på byen skal gøres humoristisk og med et glimt i øjet, siger han, der udover sit hjemlige atelier deler værksted i de kommunalt ejede gamle værftshaller på Frederiksø med kunstnerkollega Lars Lauge.

- Alle kunstnere, gallerier, cirkusfolk på Frederiksø har netop fået forlænget deres kontrakt om lokaler for endnu to år. Måske vil man synes, at jeg er kommet lidt for langt fra "øen" med et kunstnerisk tiltag, men jeg måtte fare lidt vild, siger han, der for 10 år siden efter et halvt hundrede år i fødebyen Aalborg kom til Svendborg og forelskede sig ikke bare i kvinden, som lokkede ham hertil, men i selve byen.

- Jeg er stadig smaskforelsket i denne lille by og vil af kærlighed gøre opmærksom på, at man på byens kraftcenter, Torvet, skal tænke lidt mere kreativt, kærligt og med humor. Svendborg Kommune skal ikke have alle skæve hoveder til frit at udfolde sig. Men en dialog med byens kunstnere. Jatak!

- Jeg kan huske, da Torvet skulle renoveres. Da kunne man skrive små gule sedler med ideer til et smukt, visuelt samlingspunkt for små og store. Gode visioner, men i udførelse tabte det pusten, siger kunstneren, der er spændt på, hvor længe hans syv "præservativer" må lege med.

- Jeg håber, man vil opfatte det som et sjovt indslag og ikke "chikane" mod de grimme stop-chikaner, siger han.

  • Af: