Henrik Day Poulsen peger på, at lystløgnere gennem løgnen forsøger at opnå opmærksomhed og opleve spænding

Svendborg: Hvad der er årsagen til, at Joe Christensen adskillige gange gennem de seneste ni år har meldt røverier, han skulle have forhindret, mangler politiet fortsat et klart svar på, men begrebet lystløgner ligger ikke vicepolitiinspektør Klaus Arboe fjernt.

- Han har i hvert fald løjet over for omverdenen og gjort det flere gange uden hensyntagen til, hvem der bliver påvirket af det, siger Klaus Arboe.

Personforstyrrelse

Netop den beskrivelse passer ifølge speciallæge i psykiatri Henrik Day Poulsen godt på definitionen af en lystløgner. Han understreger dog, at han ikke kender den konkrete sag.

- Men lystløgneren, der på latinsk hedder pseudologia fantastica, lider af en personlighedsforstyrrelse, der medfører, at han eller hun lyver for at opnå opmærksomhed, spænding eller økonomisk gevinst, forklarer Henrik Day Poulsen, der fortæller, at sager om lystløgnere dukker op indimellem.

Uden filter

- Vi har jo set sager om personer, der for eksempel har løjet om deres cv eller udgiver sig for noget, de slet ikke er. Der var for eksempel en sag for ikke så lang tid siden om en kirurg, der slet ikke var kirurg, siger psykiateren, der tilføjer, at lystløgnere mangler et filter, som de fleste andre mennesker har.

- Normale mennesker lyver også. Det gør vi alle, men lystløgnere mangler en grænse for, hvor langt de går i løgnen. For dem handler det om at opnå fokus på egen person, og de mangler ganske enkelt empati. Derfor kan de også komme til at skade andre mennesker undervejs i deres løgn, uden at det standser dem, understreger Henrik Day Poulsen.

Læs mere i Fyns Amts Avis lørdag

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
5
Uskyldig dømt: Venter stadig på erstatning

Uskyldig dømt: Venter stadig på erstatning

Uskyldigt dømt i tårer efter frifindelse

Uskyldigt dømt i tårer efter frifindelse

DR går tæt på uskyldig dømt fynbo

DR går tæt på uskyldig dømt fynbo