Alvorligt for Adam Ringsby-Brandt, at han i sin tid som FC Svendborg-formand brugte 370.000 kroner, der var øremærket SfB's og Fortuna Svendborgs multibane, til eliteselskabets drift. Der er grundlag for en straffesag mod ham, mener professor i erhvervsret.

Opdateret 19.20 med mailkommentar fra Adam Ringsby-Brandt

Svendborg: Der var én og kun én rigtig ting at gøre: Tilbage med pengene, hvor de kom fra.

Det er i korte træk budskabet fra professor på Copenhagen Business School Søren Friis Hansen, da vi præsenterer ham for historien om SfB's og Boldklubben Fortunas multibane.

I december 2015 modtog FC Svendborg, der på det tidspunkt havde Adam Ringsby-Brandt som direktør og formand, 370.000 kroner fra Nordea-fonden og DBU's multibanepulje, og selv om der var tale om en donation til SfB's multibane, lod Adam Ringsby-Brandt pengene indgå i driften i SfB Elite - selskabet bag FC Svendborg.

Det skulle han ikke have gjort.

- Hvis du modtager en pakke, som er adresseret til naboen, så må du selvfølgelig ikke tilegne dig den. Det samme er tilfældet her: Formanden skulle omgående have sendt pengene tilbage til afsenderen, siger Søren Friis Hansen.

Det gjorde Adam Ringsby-Brandt som bekendt ikke, og det er alvorligt.

- Det er næppe sandsynligt, at han kan have været i god tro, og hvis man i ond tro tilegner sig penge, så er der grundlag for et strafansvar. Og det er ligegyldigt, om man har proppet pengene i egne eller selskabets lommer, siger professoren.

Det er i første omgang dem, der har bestilt banen hos leverandøren, der vil blive holdt erstatningsansvarlige, men de vil så kunne rejse en sag mod formanden, som jo er ham, der har formøblet pengene, oplyser Søren Friis Hansen.

Ifølge Søren Friis Hansen er der endnu et aspekt i det.

Læs mere: Elite-formand snuppede SfB-donation: Multibanepenge forsvundet i FC Svendborg

Selskaber skal betale skat

Sagen er nemlig, at SfB og Fortuna, som jo skulle have haft multibanepengene, er foreninger, mens SfB Elite er et anpartsselskab.

- I en forening er pengene ikke skattepligtige, men det er de i et anpartsselskab. Og donator er nødt til at indberette til Skat, hvem der har fået pengene. Så hvis de bliver i anpartsselskabet, så er de også skattepligtige, siger Søren Friis Hansen.

Adam Ringsby-Brandt har stillet en skriftlig, personlig garanti for pengene, men er ifølge SfB-næstformand Lars Krammager løbet fra den, fordi prisen på multibanen er forhandlet ned.

Men den går ikke, mener Søren Friis Hansen.

- Det er ligegyldigt, hvad banen koster. Det er det fulde beløb, der skal betales, siger professoren, der har et godt råd til Adam Ringsby-Brandt.

- Det vil være fornuftigt, hvis han selv skynder sig at komme med pengene. Det ville jeg gøre, siger han.

Op til generalforsamlingen

Det er uvist, om der vil blive rejst en sag mod Adam Ringsby-Brandt.

Formanden for moderklubben SfB, Michael Jensen, der har afløst Ringsby-Brandt på formandsposten i FC Svendborg, henviser til, at SfB's generalforsamling er på trapperne.

- I årsberetningen fremlægger vi tingene, som de er. Og hvis der kommer en indstilling til bestyrelsen, så tager vi den derfra, siger han.

Generalforsamlingen bliver holdt på torsdag.

Adam Ringsby-Brandt afviste fredag formiddag at kommentere sagen, da Fyns Amts Avis var i telefonisk kontakt med ham, men fredag aften skriver han blandt andet i en mail til redaktionen, at han tager afstand fra, at han "skulle have handlet strafbart eller erstatningspådragende".

Banner
  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis og skriver om stort og småt på tværs af stofområderne. Er oprindeligt butiksuddannet, men skiftede spor og startede på journalistuddannelsen i Odense i 1999. Efter en praktikperiode på Fyens Stiftstidende blev jeg ansat på det daværende Holbæk Amts Venstreblad i 2003, og efter godt fire år i det sjællandske rykkede jeg tilbage til Fyens Stiftstidende - nærmere bestemt Assensredaktionen - i 2007. Har siden 2010 været ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg, hvor jeg også bor. Og så er jeg vokset op i Tommerup på Højfyn. I øvrigt er jeg ikke ret god til golf. Men jeg spiller det alligevel ved enhver given lejlighed.

Mere om emnet

Se alle
Sminket regnskab: Ekstraordinær generalforsamling i presset fodboldklub

Sminket regnskab: Ekstraordinær generalforsamling i presset fodboldklub

FC Svendborg-skattesag kan ramme advokatfirma

FC Svendborg-skattesag kan ramme advokatfirma

Ny mystik i multibanesag

Ny mystik i multibanesag