Prisvindende dokumentar: Baggårdteatret laver radioteater om drabsgåde

Adrian Adler Petersen render for tiden rundt i Svendborg sammen med en lydmand for at lave en dokumentar om et uopklaret dødsfald i 1991. Den afdøde, Jesper Helge Hansen, var Adrians far, som var en del af misbrugsmiljøet, og missionen er nu at finde ud af, hvad der egentlig skete, og hvem faren var. Foto: Katrine Becher Damkjær

Prisvindende dokumentar: Baggårdteatret laver radioteater om drabsgåde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Prisvindende radiodokumentar om mystisk dødsfald i Svendborg i 1991 bliver nu til radioteater over tre aftener på Baggårdteatret. Adrian Adler Petersen, der står bag dokumentaren, vil selv være til stede den sidste aften.

Svendborg: Adrian Adler Petersens undersøgelse af sin fars mystiske dødsfald blev først til landsdækkende radio. Så blev den hædret med priser. Og nu laver Baggårdteatret dokumentaren "Et langsomt mord" til radioteater over tre aftenener.

Det fortæller teatrets kommunikationschef, Jannie Schjødt Kold.

- Vi har ikke lavet det før, men hvis nogen har været i lyttebiograf, hvor man sidder i en sal og lytter til noget, er det et godt udgangspunkt for, hvad man kan opleve. Vi tilsætter så lyd og lys, så det bliver en mere rummelig oplevelse, og så tilfører vi hver aften et live-element, siger hun.

Hun kalder "Et langsomt mord" for en god og dramaturgisk velkomponeret fortælling, og at den udspiller sig i Svendborg er afgørende for teatrets opsætning.

- Det er vores dogme, at vi primært laver scenekunst, som er forankret i egen muld.

Et langsomt mord
Radiodokumentaren "Et langsomt mord" blev tidligere på året sendt i seks afsnit på P1, og det er tilmed en af årets mest downloadede podcasts i Danmark. Til årets radioprisuddelinger, Prixradio, vandt "Et langsomt mord" i kategorien Årets dokumentar/feature.Den er produceret af Adrian Adler Petersen og Mathias Sørensen, som undersøger Jesper Helge Hansens mystiske dødsfald i 1991. Han blev fundet forslået og død i en kælder i Sandalsparken, og selvom Rigspolitiets rejsehold efterforskede sagen som et drab, blev den til sidst kategoriseret som uheld.

Jesper Helge Hansen var Adrians far, og Adrian var fire år gammel, da hans far døde. I dokumentaren leder Adrian blandt andet efter en drabsmand, men kommer også helt tæt på misbrugsmiljøet i Svendborg, samt sin fars barske barndom og ungdom.

Baggårdteatret opfører nu dokumentaren som radioteater i Rottefælden den 4., 6. og 10. december, hvor man hver aften blandt andet hører to afsnit. Forestillingerne skal sætte fokus på stofmisbrug i Svendborg, og det samme gør Fyns Amts Avis med artikler om miljøet i ugen op til.

Der kan købes billetter på baggaardteatret.dk. De koster 100 kroner pr. aften. 50 kroner for unge under 25.

En bro til den verden, som vi hører om

Dokumentaren er blandt andet produceret af Adrian Adler Petersen, der som voksen tager tilbage til Svendborg og undersøger sin far, Jesper Helge Hansens, død tilbage i 1991. Et dødsfald, der blev efterforsket som et drab, men endte med at blive kategoriseret som et uheld. Uden man dog kunne pege på præcis, hvad der var sket. Dengang var Adrian fire år gammel, og dokumentaren er også en rejse ind i Svendborgs misbrugsmiljø. Hvilket man også vil kunne opleve på Baggårdteatret.

- Nogle af de personer, man har mødt i øregangen, vil træde frem på scenen. Det er vigtigt at sige, at det ikke er et skuespil, men at der er fokus på lyttesansen, og man skulle gerne få en anderledes og intens teateroplevelse ud af det, siger Jannie Schjødt Kold.

- Vi gør os ekstra umage med at få folk fra misbrugsmiljøet med i salen, så det ikke bare er de pæne borgere, der taler om de andre. Der vil for eksempel være en Hus Forbi-sælger alle tre aftener.

Hun håber, at forestillingen kan gøre en forskel lokalt.

- Vi hører alle om de stoffer, og man kan måske bruge fortællingen som en bro til den verden, som vi hører om.

Glad og stolt radiodokumentarist

Adrian Adler Petersen vil selv være en del af radioteateret til den sidste forestilling, hvor han efterfølgende vil holde foredrag og svare på spørgsmål fra salen. Han er glad og stolt over, at Baggårdteatret har kastet sig over "Et langsomt mord".

- Det er helt fantastisk, at noget, som jeg har gjort mig så umage med, gør andre dygtige mennesker sig umage med at løfte til en endnu større oplevelse, siger han.

Han fremhæver, at det er som en afslutning på historien, at den vender tilbage til Svendborg, nu hvor den skal opføres som radioteater.

- Det var en kæmpe oplevelse at genbesøge min barndomsby i processen med at lave den her dokumenter. Jeg fik genknyttet bånd til byen og skabt relationer til mennesker i samfundets skyggeside i Svendborg, og at det her er med til at skabe fokus på den sociale slagside, der ligger under den postkortsidylliske forside af Svendborg, er jeg bare enormt glad og stolt over.

Han har selv hjulpet med at finde nogle af de medvirkende, som vil være en del af radioteatrets live-elementer, og han er i tæt kontakt med Baggårdteatret.

- Men der ligger også noget rigtig fint i at overgive noget til dygtige folk, som arbejder på højtryk for at give fortællingen ekstra elementer med lys og en god lydoplevelse. Jeg skal give slip og lade de dygtige mennesker arbejde med mit arbejde, siger han.

"Et langsomt mord" består af seks afsnit, som Baggårdteatret bliver spillet over tre aftener. Tirsdag den 4. december, torsdag den 6. december og mandag den 10. december. Alle dage 20-22. Det koster 100 kroner for en aften. 50 kroner for unge under 25 år.

Prisvindende dokumentar: Baggårdteatret laver radioteater om drabsgåde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce