Det var befriende klar tale fra en række transportordførere på Christiansborg, vi i Fyns Amts Avis kunne præsentere mandag.

For Venstres Kristian Pihl Lorentzen var det nyt, at folk bliver sat af i Stenstrup, og han kvitterede med en harsk kritik af DSB, der står for togdriften på Banedanmarks skinner.

- En køreplan er et løfte, man giver kunderne, og det skal de kunne stole på. Så når du fortæller mig, at passagerer bliver sat af før endestationen, er det noget, vi skal have politisk aktion på, sagde han.

Karsten Hønge (SF) kalder det uacceptabelt. Han havde hørt om, at passagerer bliver sat af, men troede kun, der var tale om enkeltstående tilfælde.

Rasmus Prehn (S) havde også risen fremme og sagde, at sådan noget kun må finde sted i nødsituationer. Og i så fald med varmekanoner og kaffe til at holde de forliste passagerer over frysegrænsen.

Sådan er det ikke. Pendlerne på Svendborgbanen bliver smidt af i Stenstrup, uanset om det regner, blæser eller fryser, og ofte med et varsel to minutter før, det sker. Fyns Amts Avis venter fortsat på en opgørelse for hele 2015, men vi ved, at 1080 tog blev aflyst helt eller delvist i årets første 10 måneder. Det er mere end tre om dagen, og det er i den statistik, at antallet af de famøse Stenstrup-stop gemmer sig.

I dagens avis melder transportminister Hans Chr. Schmidt sig på banen. Det dur ikke at smide passager af i Stenstrup, og han beder nu DSB og Banedanmark om at få fakta på bordet og styr på togdriften.

DSB har gentagne gange fremhævet Svendborgbanen som en af statsbanernes mest rettidige, men nu slår transportministeren fast, at hvis man opnår fine tal ved at smide folk af i Stenstrup, er det uholdbart.

Det må være sød musik i pendlernes ører, for der er ikke nogen tekniske knuder på Svendborgbanen, som betyder, at nogle tog kun kan køre lige præcis til Stenstrup. Det er beslutninger, som DSB for eksempel 7. december oplyste til avisen bliver taget, når der er så mange forsinkelser, at man kan få banen på rette vej igen ved at aflyse et tog. Så de næste kan komme til tiden.

Transportministeren og Folketinget vil kunne sætte en stopper for hovedparten af de utidige stop i Stenstrup, hvis de sætter sig igennem over for DSB. Men det vil have sin pris. Uanset hvor uanstændig en beslutning det er at ofre et togfuld passagerer og sætte dem af, vil en lodret ordre kun være symptombehandling af pendlernes utilfredshed.

For Svendborgbanen har problemer. Den er et-sporet, har gamle signaler og op til seks afgange i timen, og det er ikke mindst de faktorer, der gør togdriften på Sydfyn så presset og sårbar, at man ender med at aflyse tog, der ikke fejler noget. Pendlerne er i årevis blevet forsinket og har kunnet se deres tog blive aflyst, og det er urealistisk at tro, at man kan få rettet op på det ved at stampe hårdt i gulvet med sine blankpolerede sko. Hvis pendlerne på Sydfyn skal kunne stole på toget, skal problemerne på Svendborgbanen løses, og det gør man ikke uden at hive penge op af lommen.

Men med det sagt er det en god dag, når landets transportminister har fået øjnene op for, at pendlerne på Sydfyn bydes en urimeligt dårlig togservice.

Pendlernes trængsler bliver endelig anerkendt.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Svendborgbanen

Svendborgbanen

Minister kræver handling på banen

Minister kræver handling på banen