Politiveteran: Det bliver værre endnu

- Jeg vil fortsat gå til pressen, når jeg oplever urimelige forhold, siger politireformens førende kritiker, vicepolitikommissær Palle Pedersen.
Foto: Kim Rune

Politiveteran: Det bliver værre endnu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nærheden til borgerne vil forsvinde yderligere, forudser politireformens førende kritiker

SYDFYN: Reformen fungerer elendigt. For borgerne. Og for politifolkene.

Det synspunkt har vicepolitikommissær Palle Pedersen, Svendborg, aldrig lagt skjul på.

Den 60-årige politiveteran holder ikke af store enheder, og netop derfor flyttede han i 1987 fra Gladsaxe Politi for at blive vagthavende i Svendborg.

- Men det bliver værre endnu. Landbetjenten er på vej væk, frygter jeg, og fra 1. september trækkes beredskabet væk fra Middelfart, Nyborg og Assens og ind til Odense. Så vil de ikke længere se en patruljevogn i kystbyerne. Jeg fatter ikke, at borgmestrene ikke protesterer. Det hele vil så komme til at foregå på Odenses præmisser, siger Palle Pedersen.

Han er nok landets første og største kritiker af de store centralt styrede politikredse, som efter hans opfattelse skaber mindre nærhed, ringere service og utilfredsstillende arbejdsvilkår.

- Ikke mindst for beredskabet, og det er nu engang den bærende kraft i politiet, siger Palle Pedersen.

Fortsætter kritikken

Han følte sig i sidste uge ramt af politidirektør Poul Løhdes kommentarer om "gamle mænd, der ikke følger med tiden".

- Jeg blev virkelig vred, og jeg kan godt sige dig, at mine kollegaer i Svendborg også var oprørte over de udtalelser. Men jeg vil nu fortsat gå i pressen med de urimeligheder, jeg oplever, siger Palle Pedersen.

Han frygter ikke næser eller andre sanktioner fra ledelsen, men har godt bemærket, at andre kollegaer viger tilbage for offentlig kritik.

- Man siger jo, at vi godt må udtale os. At der er ytringsfrihed. Men alle ved også, at vore udtalelser bliver bemærket, så hvis vi søger en stilling, står vi måske ikke først. Men jeg er ligeglad. Jeg er 60 år og glad for mit arbejde, siger Palle Pedersen, der i Svendborg arbejder med særlovgivning.
Politireformen
Trådte i kraft over hele landet 1. januar 2007.

På Fyn betød den, at politiet i Odense, Svendborg, Assens, Middelfart og Nyborg blev slået sammen til én kreds, Fyns Politi, der i store træk styres fra Odense.

Dermed skulle vagthavende kunne udnytte ressourcerne langt bedre med mere mandskab, hvor der er størst behov.

Men politibetjentene føler, at "mindre" problemer især i kystbyerne dermed bortprioriteres.

Markante udtalelser

Han kunne ellers godt ligne et passende mål for en løftet pegefinger. Palle Pedersen taler nemlig forståeligt dansk, så det ikke misforstås.

Justitsminister Lene Espersen (K) talte ifølge den svendborgensiske politimand "direkte usandt", da hun erklærede, at vagtcentralen i Odense på sigt vil frigøre personale til andre borgervendte politifunktioner.

- På vagtcentraler er der i dag flere ansatte, end vi tidligere var vagthavender på samtlige fynske politistationer, har Palle Pedersen erklæret.

Verdensfjern politichef

Og rigspolitichef Torsten Hesselbjerg betegnede han som "verdensfjern" efter en melding herfra om, at politiet ikke skal spilde tid på cykeltyverier.

- Den udtalelse gjorde mig utrolig flov på politiets vegne, siger Palle Pedersen.

Og da hans egen forbundsformand Peter Ibsen på et tidspunkt opfordrede folk som Palle Pedersen til at holde inde med skydningen, betegnede han formandens svar som "arrogant og flabet".

- Og nu kan jeg så forstå på rigspolitichefen, at landbetjenten nok er på vej ud. Jamen, somme tider spørger jeg mig selv, om de overhovedet ved, hvad politiarbejde drejer sig om. De kørende politifolk er da dygtige, men det er ude i lokalområderne, at der skabes kontakt og fortrolighed med borgerne, siger Palle Pedersen.

Hans eget alternativ til politireformens nyskabelser er såmænd enkelt.

- Ud med reformen og tilbage til det gamle. Vi havde et velfungerende politi i Svendborg. Det har vi ikke mere på samme måde. Der er ikke den glæde eller entusiasme, jeg oplevede før. Og på Langeland, der skulle bemandes med fire mand, er der kun to tilbage.

Gammeldags?

Er han en gammeldags politimand fra dengang, hvor gadebetjenten hjalp ællinger gennem trafikken?

Tja, måske. I hvert fald afbrydes vicepolitikommissærens ordstrøm pludselig ved synet af parcellens syv fastbesøgende ællinger, som fra den nærliggende sø vralter op mod det forventelige måltid.

Frem med den store skål, der fyldes med fuglefrø, havregryn, brød og vand. Og så lyder der ellers lystelig snadren og smasken fra flokken.

Lidt er der nok om snakken.

Politiveteran: Det bliver værre endnu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce