Forvaltning skal undersøge, om der er hold i den hårde kritik af det private firma A2B, der skal skaffe flygtninge i Svendborg i job.

Svendborg: Svendborg Kommune går nu i gang med at undersøge, om den private virksomhed A2B gør nok for at få flygtninge ud i ordinært job i Svendborg.

Det sker efter, at Enhedslisten har rejst en sønderlemmende kritik af firmaet på baggrund af samtaler med en række herboende flygtninge. Enhedslisten har på baggrund af samtalerne rejst sagen politisk i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget, og her er hele udvalget enigt om at bede administrationen undersøge sagen og lave en redegørelse.

Kort fortalt

Enhedslisten rejste tidligere på ugen en hård kritik af det private firma A2B, som skal forberede flygtninge og indvandrere til det danske arbejdsmarked.Kritikken bygger på en række samtaler med flygtninge i Svendborg.

Politikerne i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget er enige om at sagen skal undersøges, og de har bestilt en redegørelse.

Det er Enhedslistens Jens Erik Laulund Skotte tilfreds med.

- Jeg synes, at sagerne er så grove, at jeg gerne havde set, at man havde skredet ind med en indskærpelse overfor A2B nu og her, men det vigtigste for mig er, at hele udvalget er enigt om, at sagen skal undersøges, siger Jens Erik Laulund Skotte.

Imod retsprincipper

Det er blandt andet historier om flygtninge som bliver sendt i praktik igen og igen uden evalueringer, der har fået Enhedslisten til at tænde alle røde lamper. Andre har i samtaler fortalt, at de er kommet med faste job, som A2B har konverteret til praktikforløb, og at de er blevet truet med at få frataget deres integrationsydelse, hvis de ikke retter ind.

- Jeg er blevet kontaktet over længere tid, og karakteren af det, som jeg har hørt, har været så alvorligt, at jeg synes, det har været nødvendigt at handle her og nu, siger Jens Erik Laulund Skotte, der regner med, at redegørelsen ligger klar i løbet af en måned eller to.

For formanden for Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget, Henrik Nielsen (K), kommer kritikken som en overraskelse. Han havde foretrukket, at Enhedslisten var gået til forvaltningen i stedet for at gå til pressen og sætte sagen direkte på dagsorden i udvalget.

- Jeg synes, det er en mærkelig måde, Enhedslisten griber det her an på. I stedet for at tage en dialog med mig og forvaltningen, så sætter man det på dagsorden uden at inddrage alle relevante parter. For mig strider det imod alle retsprincipper, når man er parat til at dømme en anklaget uden at lade den anklagede forsvare sig, siger Henrik Nielsen med henvisning til Enhedslistens forslag om at lave indskærpelser overfor A2B nu og her.

Hårdt mod hårdt

Jens Erik Laulund Skotte mener, at grovheden af sagen er for alvorlig til, at den kunne ordnes i mindelighed bag lukkede døre.

- Jeg har valgt at gøre det på denne her måde, fordi jeg ellers kunne frygte, at det ville ende med, at kommunen ville tage en snak med A2B, som så kunne melde tilbage, at alt var i orden. Derfor satte jeg hårdt mod hårdt, og så kan jeg godt leve med, at det bliver kaldt for dårligt stil, siger Laulund Skotte.

Henrik Nielsen forklarer, at både leverandøren, brugerne og integrationsrådet bliver inddraget i den undersøgelse, som skal vise, om Enhedslistens påstande holder vand.

Hvad tænker du, når du hører om flygtninge, som kommer med et job, som A2B konverterer til et praktikforløb?

- Hvis der kommer nogen og siger, at de har fået et job, og det så bliver konverteret til et praktikforløb, så er det helt galt. Og det er det, vi nu vil undersøge, siger Henrik Nielsen.

Direktør i A2B i Norden, Steen Jakobsen, sagde i et interview i Fyns Amts Avis forleden, at han var rystet over kritikken, som her helt ny for ham.

  • Katrine Becher Damkjær

    Af:

    Jeg er journalist på Jysk Fynske Mediers redaktion i Svendborg, hvor jeg jagter alle former for nyheder. Jeg skriver både til Fyns Amts Avis, Fyens Stiftstidende og Fyens.dk. Er bosat i Svendborg med min familie og uddannet på Danmark Journalisthøjskole i 1994.

Mere om emnet

Se alle

A2B-direktør rystet over kritik