Unge flygtninge er vilde med at pjaske i vand, og 21 har i den forløbne sæson lært at svømme i Svendborg Svømmeklub med støtte fra Dansk Flygtningehjælp.

Svendborg: Det var Grete Johansen, der fik skabt kontakt til Svendborg Svømmeklub sidste sommer, da hun og nogle andre frivillige i Dansk Flygtninghjælp i Svendborg fandt ud af, at mange af de unge flygtninge, der var kommet fra Eritrea, ikke kunne svømme.

Interessen for at lære det voksede så hurtigt, at det endte med, at Svendborg Svømmeklub fik godt og vel booket op på begynderholdene.

Vi viste dem, hvordan en svømmehal fungerer. Hvordan man går i bad, hvor man gør af sit tøj, hvad man gør med sit håndklæde, og hvordan man i det hele taget opfører sig sådan et sted, så man ikke generer andre gæster.

Grete Johansen, frivillig i Dansk Flygtningehjælp

- I starten var der fem flygtninge, der sagde ja til at få svømmeundervisning, men den første dag kom der otte, og senere blev der så mange, at de blev fordelt på to hold. I alt har 21 eretriere været igennem undervisningen i den forløbne sæson, og når den nye sæson starter til september, regner jeg med, at der er nok til to et halvt hold, siger hun.

Det koster selvfølgelig noget at gå til svømning, og pengene er ikke store, når man er flygtning. Men er man under 30 og på integrationsydelse, kan man søge Frivillighedspuljen i Dansk Flygtningehjælp om økonomisk hjælp. Det er penge fra den pulje, der betaler kontingent og undervisning for de unge flygtninge.

- Der var et par stykker, der var over 30 år, men dem er der private, der har sponsoreret, så de også kunne være med, fortæller Grete Johansen.

Det kræver dog også anden form for støtte fra organisationen, når de unge mænd skal i svømmehallen.

- Vi har været nogle frivillige, der har været med hver gang, og vi kunne faktisk godt bruge nogle flere, når det er blevet til to aftener om ugen, siger hun.

Vejledt i hygiejne

Grete Johansen fortæller, at det i starten har været nødvendigt at vejlede de unge om kulturen sådan et sted.

- Vi viste dem, hvordan en svømmehal fungerer. Hvordan man går i bad, hvor man gør af sit tøj, hvad man gør med sit håndklæde, og hvordan man i det hele taget opfører sig sådan et sted, så man ikke generer andre gæster, siger hun.

- Udfordringen har været, at de var så legesyge. De har pjattet og pjasket og været svære for svømmelæreren at kalde til orden. Derfor har vi siddet nogle stykker langs bassinkanten og styret det hele lidt. De var jo på et almindeligt ordinært nybegynderhold, hvor der også var danskere med, og meningen var jo, at de skulle lære at svømme - ikke at lege, griner hun.

- Det lykkedes da også i løbet af efteråret at få deres opmærksomhed rettet mod undervisningen, og de fik alle sammen lært noget.

Grete Johansen glæder sig over den succes svømmeundervisningen er blevet, og fortæller, at der i år også er unge flygtningekvinder tilmeldt, hvor det sidste vinter kun var mænd.

  • Gedde_Gitte_(2015)_035

    Af:

    Allround journalist med særligt fokus på krimi og erhverv

Mere om emnet

Se alle
2
Var ved at drukne: Nu har de lært at svømme

Var ved at drukne: Nu har de lært at svømme

Efter badeulykke: Stor opmærksomhed på sikkerhed

Efter badeulykke: Stor opmærksomhed på sikkerhed