Pesticidtest på Sydfyn: Ingen rester i aktive vandboringer - men et fund i lukket boring

Vand og Affald har ikke fundet rester af pesticidstoffet CTA i sine aktive boringer. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Pesticidtest på Sydfyn: Ingen rester i aktive vandboringer - men et fund i lukket boring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter test for pesticidrester i det kommunale forsyningsselskabs boringer og vandværker er der kun fundet rester i en allerede lukket vandboring.

Svendborg/Skårup: Der er ikke rester af pesticidstoffet CTA i Vand og Affalds aktive vandboringer i Svendborg Kommune.

Det konstaterer det kommunale forsyningsselskab Vand og Affald efter at have testet samtlige af selskabets vandboringer og seks vandværker. Men i en lukket boring ved Skovmølleværket ved Skårup har man fundet 0,13 mikrogram pr. liter, hvor grænseværdien er 0,01. Boringen blev lukket i juli 2018, da man fandt forurening af et andet pesticidrest, DMS. Det fortæller direktør i Vand og Affald, Ole Steensberg Øgelund, ifølge en pressemeddelelse.

- Det tyder på, at der er en punktkildeforurening ved den lukkede boring. Da det er helt nyt, at vi tester for CTA, kan vi ikke vide, om der har været en forurening, mens boringen stadig var i brug, siger han.

Det er Miljøstyrelsen, som har bedt alle kommuner teste for pesticidresten, der i uforkortet form lyder chlorothalonil-amidsulfonsyre og tidligere er brugt som svampemiddel til blandt andet kartofter, ærter og jordbær.

Grundvandet ved Skovmølleværket skal i den kommende tid undersøges, oplyser Vand og Affalds bestyrelsesformand, Søren Kongegaard (S), der også er byrådsmedlem.

- Kortlægningen vil danne grundlag for en indsats, der skal sikre rent drikkevand i fremtiden. Samtidig er vi i dialog med Naturstyrelsen og Svendborg Kommune om mulighederne for at etablere skov i området omkring vores drikkevandsboringer og på den måde sikre, at vi ikke skaber nye forureninger, siger han ifølge samme pressemeddelelse.

Vand og Affald driver seks vandværker, og de står for omkring to-tredjedele af drikkevandsforsyningen i Svendborg Kommune. Den resterende tredjedel kommer fra i alt 15 private vandværker.

CTA
Chlorothalonil-amidsulfonsyre (CTA) stammer fra chlorothalonil, der fra 1982-2000 blev brugt som svampemiddel til blandt andet hvede, kartofler, ærter, løg, porrer, solbær, ribs og jordbær på friland, samt agurker og prydplanter på friland og i væksthus. Det har desuden været brugt i træ- og bundmaling. CTA har hidtil ikke været på listen over stoffer, som vandværkerne kontrollerer for, men det kom for nylig i søgelyset i forbindelse med Danske Regioners screening for stoffer i boringer under jordforureninger.Det kan på nuværende tidspunkt ikke udelukkes, at CTA kan give skader på arveanlæggene. Derfor er grænseværdien for CTA sat til 0,01 mikrogram/liter vand, hvor den normalt er 10 gange højere.

Det er ifølge Miljøstyrelsen igangsat undersøgelser af, om stoffet kan give skader på arveanlæggene. De færdige rapporter forventes klar i august 2019.

Kilde: Vand og Affald

Pesticidtest på Sydfyn: Ingen rester i aktive vandboringer - men et fund i lukket boring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce