En 31-årig spiritus- og narkopåvirket mand, som onsdag påkørte to betjente i patruljevogn, blev løsladt efter afhøring, og det vakte vrede hos deres kolleger.

Der var både undren og vrede torsdag hos mange betjente i Fyns Politi, efter at en 31-årig spiritus- og narkopåvirket mand onsdag aften var blevet løsladt efter afhøring for at have påkørt to betjente i en patruljevogn ved Gudmehallerne på Sydfyn.

- Det var menneskeligt forståeligt, sådan som kollegerne reagerede på sagen, siger Steffen Daugaard, fællestillidsmand for de omkring 800 betjente i Fyns Politi og formand for Fyns Politiforening.

Den 31-årige mand, som var påvirket af alkohol og stoffer og havde fået frakendt kørekortet, kørte onsdag formiddag ind i en patruljevogn med så høj fart, at den blev så beskadiget, at den ikke kunne køre derfra.

Forinden havde den blå bil kørt slingrende midt på vejen i retning mod patruljevognen, inden den blev torpederet. De to betjente fik lettere knubs og var torsdag sygemeldt.

Efter anholdelsen blev den 31-årige præsenteret for en lang række sigtelser, blandt andet vold mod embedsmænd, men en jurist i Anklagemyndigheden ved Fyns Politi mente ikke, der var grundlag for at få manden fremstillet i grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling.

Lige præcis dét gjorde en lang række betjente og kolleger til de to, som blev ramt i patruljevognen, rasende, og de luftede deres kritik på en lukket Facebookgruppe.

Løsladt efter afhøring

Torsdagen igennem var der derfor en livlig trafik af folk til Anklagemyndigheden på fjerde sal på politigården i Odense for at få en forklaring på, hvorfor en jurist ikke mente, den 31-årige skulle fremstilles - om ikke for andet end af hensyn til det, man kalder for retshåndhævelsen.

- Ud fra et borgersynspunkt kan jeg godt forstå en undren over, hvorfor sådan en mand ikke bliver varetægtsfængslet, indrømmer advokaturchef Flemming Petersen, Anklagemyndigheden ved Fyns Politi.

Det er ham, som har været ansvarlig for en vurdering af, at den 31-årige mand trods stribevis af sigtelser ikke skulle fremstilles i en grundlovsforhør, men lukkes ud på åben gade efter afhøringen.

- Vi skal se på sådan en sag med juridiske briller, hvor nogle betingelser i retsplejeloven skal være opfyldt, og vi skal ikke vurdere sagen anderledes, fordi det er en patruljevogn, end hvis det havde været hr. og fru Danmark, siger Flemming Petersen.

Ville ikke ramme politiet

Betjentene havde en opfattelse af, at den 31-årige kørte bevidst ind i dem, mens et vidne har set, hvordan han forinden havde kørt meget slingrende, ligesom han i sin afhøring til politiet har sagt, at han ikke havde til hensigt at påkøre patruljevognen.

- Han har kørt uforsvarligt og været påvirket, og så ender det med en påkørsel. Han siger selv, han ikke bevidst påkører politibilen. Vi skal have en mistanke om, at han havde til hensigt, at han gjorde det med vilje, og det kan vi ikke bevise, siger Flemming Petersen.

Ifølge ham er der ingen risiko for, at den hidtil ustraffede 31-årige vil gentage, hvad der skete onsdag formiddag, ligesom han ikke vil kunne påvirke vidner ved at være på fri fod, og sagen er fuldt oplyst.

- Manden forklarer selv, at det var et uheld, og selv om det har været en traumatisk oplevelse for de to betjente, er vi ikke ude i så groft et tilfælde, at det ville kræve en varetægtsfængsling, siger advokaturchefen.

Advokaturchefen lægger ikke skjul på, at han og de øvrige jurister har sympati med de to betjente, som sad i patruljevognen under påkørslen.

Selv om manden ikke blev fremstillet i grundlovsforhør ændrer det ikke på, at sagen får et retsligt efterspil.

  • Vestesen_Bjarke_(2015)_010

    Af:

    Kriminalredaktør

Mere om emnet

Se alle
5
Juraprofessor om påkørte betjente: Derfor varetægtsfængsler man ikke bilisten

Juraprofessor om påkørte betjente: Derfor varetægtsfængsler man ikke bilisten

5
Patruljevogn smadret: Vanvidsbilist kørte direkte ind i betjente

Patruljevogn smadret: Vanvidsbilist kørte direkte ind i betjente