På vej til ministeren: Svendborg beder om 30 millioner i fattighjælp

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) kan vente besøg af Svendborgs borgmester Bo Hansen (S) og viceborgmester Lars Erik Hornemann (V). Arkivfoto: Scanpix/Mads Claus Rasmussen

På vej til ministeren: Svendborg beder om 30 millioner i fattighjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svendborg føler sig snydt i kommuneaftale og ønsker at hæve fattighjælp fra 6 til 30 millioner kroner.

Svendborg: Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) kan vente besøg fra Svendborg, og den sydfynske delegation tager til København med et eneste sigte: De vil have penge med hjem.

Politikerne i Svendborg mener, at de har fået alt for lidt ud af den seneste kommuneaftale, og nu har borgmester Bo Hansen (S) bedt om foretræde for ministeren. Det sker inden økonomi- og indenrigsministeren uddeler det såkaldte særtilskud, der i folkemunde kaldes for fattighjælp.

Svendborg Kommune fik sidste år seks millioner kroner fra fattighjælpspuljen, men i år har borgmesteren bedt om 30 millioner. Pengene skal ophæve det tab, som kommunen mener, den har lidt i fordelingen af penge fra staten til kommunerne.

- Ministeriet har selv lavet fem modeller for en fair udligning, og lige meget hvilken model vi bruger, så skulle Svendborg have haft væsentligt flere penge, end det vi har fået, siger borgmesteren.

Står sammen

Et flertal i byrådet fandt i foråret besparelser for 49,8 millioner kroner, og derudover blev der afsat en buffer på 19 millioner kroner, som skulle i spil, hvis kommuneaftale fandt uheldigt ud.

Foreløbig har aftalen kostet Svendborg Kommune 14 millioner kroner, og beløbet kan blive endnu større, for der er stadig to uafklarede poster: En pulje til overførselsindkomster samt en sundhedspulje.

- Min forventning er, at vi får et betydeligt større særtilskud. Jeg synes, at vi har alle argumenter, og så har vi med sparerunden i foråret vist, at vi har taget fat, siger borgmesteren.

Venstres viceborgmester Lars Erik Hornemann (V) tager med i delegationen for at understrege, at byrådet står sammen og problemerne ikke er et socialdemokratisk påfund. Han har mange års erfaring i den usikkerhed, der hvert år er forbundet med kommuneaftalen, og han har også erfaring i at sidde overfor forskellige ministre som borgmester.

Hornemann tager med til København, selvom han godt ved, at mange af argumenterne preller af på ministeren.

- Omvendt er vi nødt til at møde op og ikke kun lade andre gøre det. Når vi er på Christiansborg, så kan vi se, at kommunerne omkring København har folk løbende rundt derinde, og vi er også nødt til at være der, siger Lars Erik Hornemann.

Skriger til himlen

En reform af hele udligningssystemet lå tidligere i år på folketingets bord, men blev udsat. Det indledende arbejde viste dog, at Svendborg er en af de kommuner, der bliver ramt hårdest i den nuværende model, men modellen er ikke ændret.

- Det skriger til himlen, og det bliver vi nødt til at gøre opmærksom på, siger Lars Erik Hornemann.

Svendborgs situation blev diskuteret på et ekstraordinært møde i økonomiudvalget forleden, hvor et flertal besluttede at udløse bufferpuljen. Enhedslisten stemte imod og vil i stedet bede økonomi- og indenrigsministeren om lov til at hæve skatterne.

På vej til ministeren: Svendborg beder om 30 millioner i fattighjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce