Ordfører på besøg: Tommel op fra Simac til regeringens maritime vækstplan

Jesper Bernhardt kunne lide, hvad han så i Anders Johanssons medbragte vækstplan. Foto. Villads Munk Carstens

Ordfører på besøg: Tommel op fra Simac til regeringens maritime vækstplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mandag fremlagde erhvervsminister Brian Mikkelsen regeringens vækstplan for Det Blå Danmark. Samtidig besøgte erhvervsordfører Anders Johansson (K) Svendborg for at fremlægge den på Simac, hvor planen blev varmt modtaget.

Svendborg: Danmark er en af verdens førende søfartsnationer. Og skal vi blive ved med at være det, så skal der arbejdes for det, mener regeringen, som mandag fremlagde sin vækstplan for Det Blå Danmark, der med 36 initiativer skal fremtidssikre Danmarks største eksporterhverv frem mod 2025.

Og mens erhvervsminister Brian Mikkelsen præsenterede vækstplanen i København var medlem af kommunalbestyrelsen på Ærø og Det Konservative Folkepartis erhvervsordfører, Anders Johansson, taget en tur til Svendborg for at tale om initiativerne med direktør på Simac, Jesper Bernhardt.

Noget af det, ordføreren lagde vægt på i sin fremlæggelse, var initiativer på uddannelsesområdet, som ifølge regeringen skal være med til at sikre fødekæden til erhvervet. Blandt dem er en ændring i praktikforløbet, som regeringen vil gøre mere fleksibelt.

- Noget af det, jeg hæfter mig ved, er rederiernes forpligtelse til at lave flere praktikpladser. Det har i mine øjne tidligere været en hæmsko, at det var svært for de studerende at få en plads. Tidligere har man været forpligtet til at tage 200, men nu går man ud og siger, at man vil tage 350, og det er rigtig godt, siger Anders Johansson.

- Samtidig vil vi forsøge at lave praktikforløbet mere fleksibelt, så andre steder kan komme i spil, og for at rederierne kan dele en praktikant for eksempel.

I dag er det sådan, at skibsfører- og skibsofficersuddannelsen har et adgangskrav om, at den studerende på forhånd har kontrakt på et praktikforløb. Det vil regeringen afskaffe. Samtidig vil regeringen indføre SU på de maritime professionsbacheloruddannelser fremfor lønnet praktik, så forløbet ikke koster rederierne.

Og alt det er Jesper Bernhardt helt med på. Selv om han fortæller, at de studerende på SIMAC ikke oplever, at det er svært at finde praktik, ser han fornuft i ændringerne, som ifølge ham kommer hele Det Blå Danmarks til gode.

- Det er sådan, at vi gerne i hele Danmark vil øge antallet af studerende, og derfor er det en rigtig god ide, at man undersøger mulighederne for at øge praktikpotentialet. Og det er en vigtig pointe, at det her handler om et samlet Blå Danmark, som gør noget i fællesskab, og jeg fornemmer også en samlet opbakning til det her, siger direktøren.

Og den pointe går igen, når Jesper Bernhardt ser på resten af initiativerne. Han ser som sådan ikke noget, som specifikt kommer Sydfyn eller Simac til gode, men hele landet som søfartsnation. Et løft til søfarten vil selvfølgelig gavne områder, som har meget af slagsen, fortæller han.

- Når jeg alligevel kan se noget lokalt i det her, så er det jo, fordi erhvervet fylder rigtig meget hernede. Vi har en rigtig stærk maritim klynge med over 100 virksomheder. Og derfor er det klart, at hvis branchen styrkes, så er det en gevinst for os her, siger han.

Regeringen skal nu i gang med at få de initiativer, som ikke er vedtaget, forhandlet på plads. Og med mødet i Svendborg står det altså klart, at Anders Johansson og kollegerne har Simacs velsignelse.

Det Blå Danmark - et globalt maritimt kraftcenter
Danmark er verdens 6. største skibsfartsnation målt på opereret tonnage og den 13. største på ejet tonnage.Regeringen vil med vækstplanen frem mod 2025 styrke den position.

De 36 initiativerne, som blandt andet bygger på regeringens eget vækstteams anbefalinger, som kom i foråret 2017, er delt op i fire temaer, som er: Digitalisering, rammevilkår, knowhow og globalt udsyn og tiltrækningskraft.

Blandt de 36 er blandt andet en afskaffelse af tinglysningsafgiften for registrering af handelsskibe, som skal sikre, at flere skibe vil flages ind i Danmark.

Et andet er en EU-harmoniseret skibsrapporteringsplatform, der skal nedbringe erhvervets administrative byrde.

Regeringen vil investere 237 millioner kroner i forskning i nye teknologiske muligheder og 282 millioner i forskning, der skal skabe grøn vækst.

På uddannelsesområdet vil regeringen blandt andet øge udbuddet af praktikpladser ved at indføre SU på praktikforløb, som hidtil har været lønnede. Samtidig er rederierne gået med til at oprette flere pladser.

Blandt de allerede vedtagne tiltag er en udvidelse af DIS-skatteordningen, som nu også omfatter besætningerne på offshore-skibe.

Regeringens vækstplan kan læses på em.dk/nyheder/2018/01-22-det-blaa-danmark

Ordfører på besøg: Tommel op fra Simac til regeringens maritime vækstplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce