Et opsving i industrien er ikke kun en god ting. Det kan nemlig går så stærkt, at arbejdskraften ikke kan følge med. Det mener Dansk Metal Sydfyns Freddy Knecht.

Svendborg: Så stor efterspørgsel, at der ikke er nok arbejdskraft til at udføre opgaverne. Den fremtid frygter bestyrelsesmedlem i LO-Sydfyn og afdelingsformand i Metal Sydfyn, Freddy Knecht.

Det kan nemlig vise sig at blive bagsiden af medaljen på det opsving, flere virksomheder på Sydfyn oplever, mener han.

- Jeg opfatter det meget bekymrende. Og grunden til, at jeg siger det, er, at når jeg ser i krystalkuglen er vores ledighed under 50 - altså cirka to procent ledighed af faglærte, og vi står i dag og mangler faglært arbejdskraft på industriteknikeruddannelsen og på rustfaste klejnsmede, siger Freddy Knecht, som tydeligt mærker opsvinget, fordi virksomhederne leder med lys og lygte efter faglært arbejdskraft.

Vi har flere arbejdsgivere, som ringer dagligt flere gange om dagen og spørger, om vi har nogle af de her varer på hylderne, og det har vi bare ikke.

- Freddy Knecht, Formand Metal Sydfyn

- Vi har flere arbejdsgivere, som ringer dagligt flere gange om dagen og spørger, om vi har nogle af de her varer på hylderne, og det har vi bare ikke, siger Freddy Knecht.

 

Frygter at virksomhederne flytter

Der er generelt mangel på faglært arbejdskraft i Danmark, og problemet vil ifølge Freddy Knecht kun blive værre.

- Det er et problem, at der inden for vores fag kun kommer én ny til, hver gang der er tre, der går på pension. Så vil vi jo få en skævvridning, der går den forkerte vej. I 2025 vil vi mangle 250.000 faglærte, siger han.

Konsekvensen af det kan være, at virksomhederne flytter sin produktion væk fra Sydfyn.

- Jeg ser på det med meget stor bekymring, og det er også det, jeg har givet udtryk for i erhvervsrådene i Svendborg og på Langeland. Fremtiden tegner sig meget dyster, fordi virksomhederne ikke kan få den nødvendige arbejdskraft. Og hvor vil virksomhederne så producere henne i fremtiden? Det er nu engang sådan, at hvis en virksomhed ikke kan få arbejdskraft, så er man nødt til at flytte efter arbejdskraften, siger Freddy Knecht.

  • ## BYL Thornfeldt_Kasper-Emil_(2015)_003.jpg

    Af:

    Journalist på Svendborgredaktionen på Fyns Amts Avis med fokus på politik. Jeg har tidligere været på lokalredaktionen på Ærø samt den fælles sportsredaktion, Sport Fyn. Jeg er bosat i Odense.