Nytårsmenuen: Torsken er stadig kongen - men den taber terræn

Det er stadig torsken, der dominerer på nytårsbordet, og da der forventes at blive solgt 1,7 ton, har fiskehandler Per Boss nok at se til. Foto: Finn Eriksen

Nytårsmenuen: Torsken er stadig kongen - men den taber terræn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er stadig torsken, der regerer på nytårsbordet, men hos Bendixens Fiskehandel har de sporet en tendens. Andre dyr fra havet presser sig på.

Svendborg: På nytårsbordet regerer torsken stadig, men den bliver bidt i finnerne.

Det er så nogenlunde konklusionen efter et besøg hos Bendixens Fiskehandel lørdag.

Butikken på Jessens Mole er proppet, da vi er der ved 10-tiden.

- Det er den store dag i dag. Der er gang i den, konstaterer Lise Larsen, som har været ansat i butikken i syv år og ikke har meget tid til snak, da en lyshåret kvinde meddeler, at hun godt vil have noget torskerogn, 200 gram rejesalat og så også lige nogle hummerhaler.

Ved den anden ende af glasdisken beder en ung mand i en islandsk sweater om noget torsk, og mens en anden af de ansatte, Line Mehl Rasmussen, håndterer dén sag og tager imod de 113 kroner og 50 øre, lister vi ind i de bagvedliggende lokaler for at høre lidt om kulinariske nytårstendenser.

For 10-15 år siden solgte vi typisk to ton torsk til nytår, men der er sket noget. Dengang solgte vi ikke så meget andet, men det gør vi nu.
Mads Bendixen, butikschef i Bendixens Fiskehandel.
Torsken
Torskens latinske navn er gadus morhua.

Den er karakteriseret ved et stort hoved, et markant overbid og en skægtråd, som den bruger til at finde føde med.

"Torsk" betyder oprindeligt "tørfisk", fordi man tilbage i tiden tørrede den ved at opbevare den.

Senere lod man den gennemgå en saltnings- og tørringsproces, og resultatet kaldte man klipfisk.

Torsken er udbredt i hele Nordatlanten og vandrer op til 1000 kilometer for at yngle.

I Danmark lever den i Nordsøen, Skagerrak, Kattegat og Østersøen.

Under gydningen svømmer hannerne og hunnerne med bugen mod hinanden op gennem vandsøjlen.

Det er usædvanligt for fisk, men sikrer en effektiv befrugtning af æggene.

Den er en rovfisk, som hovedsageligt lever af muslinger, krebsdyr, orme, søpindsvin og fisk som sild og tobis.

Den største torsk, der er fanget i Danmark, vejede 31 kilo og blev fanget på Det Gule Rev i 1997.

Verdensrekorden på 96 kilo tilhører USA.

1,7 ton torsk

Dem ved Mads Bendixen noget om.

Han er butikschef og søn af indehaver Troels Bendixen, som er ude med varer, og han har arbejdet i forretningen i godt og vel 20 år.

- Det her er årets største dag. Vi omsætter vel for omkring tre gange så meget, som vi gør på en god fredag, siger Mads Bendixen, der er godt tilfreds med dagen, som den tegner sig, og desuden fortæller, at torsk stadig er den store sællert.

- I perioden fra den 27. og frem til nu regner vi med at sælge i alt 1,7 ton, siger han.

Det er temmelig meget, vedgår han, men der er alligevel sket et lille skred de senere år.

- For 10-15 år siden solgte vi typisk to ton torsk til nytår, men der er sket noget. Dengang solgte vi ikke så meget andet, men det gør vi nu, siger han og nævner pighvar, hummer, østers, havtaske og rødtunge som eksempler på havgodter, som folk godt vil have på bordet på årets sidste dag i stedet for torsk.

- Det er blevet mere luksuspræget de seneste 10 år, konstaterer Mads Bendixen, der i øvrigt har bemærket en anden tendens.

- Da min farfar startede forretningen midt i 1950'erne, blev der også langet mange torsk over disken. Men dengang tog man den bare med hoved og hale og det hele og smed den i en pose til fru Hansen, siger Mads Bendixen.

Den går ikke længere.

- Der er stadig nogle stykker, der godt vil have en hel torsk, men den skal være skåret ud. Det skal være så nemt som muligt, siger han, inden han går i gang med at skære en side varmrøget laks ud.

Torsken regerer stadig

Bag disken fileterer slagteren Karsten Rasmussen torsk med hurtige, øvede bevægelser, og også fiskehandler Per Boss har gang i kniven.

Han skærer torsk i skiver på tværs, og da ordet "torsk" jævnligt høres i butikken, hvor køen i øvrigt nu starter helt ude på Jessens Moles stenbelægning, er dens popularitet næppe for alvor truet.

Og så alligevel.

I butikken opstår der kortvarigt en smule forvirring, fordi en herreløs pose er dukket op, hvorefter det bliver konstateret, at en kunde må have glemt den.

I den er ikke torsk, men tunfisk, og da en mand i en blå frakke når frem til Line Mehl Rasmussen, har han en meget præcis besked.

- Jeg skal have noget hummer til hummersuppe. Vi bliver fire, lyder det.

Nytårsmenuen: Torsken er stadig kongen - men den taber terræn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce