Nyt, højteknologisk vandværk i Svendborg klar til brug

Sørupværket hedder det, og adressen er Ryttermarken 21 - på en plet ved siden af Vand og Affalds hovedkontor. Bygningen kunne ligne så mange andre moderne virksomheder, men bag de nybyggede, grå- og hvidmalede mure gemmer sig et anlæg skabt af den nyeste teknologi inden for området. Der mangler bare det sidste malerarbejde og lidt rengøring, inden værket åbner 21. april. Foto: Michael Nørgaard

Nyt, højteknologisk vandværk i Svendborg klar til brug

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svendborgs vand er godt, og der er meget af det. Men siden 1970'erne er danskernes forbrug af vand halveret, og nu tilpasser Vand og Affald vandforsyningen. Et nybygget, højteknologisk vandværk på Ryttermarken er første etape i planen for fremtidens vand.

Svendborg: Der er ikke rigtig nogen, der ved det. Men de første borgere har allerede smagt det, badet i det og vandet med det. Vand fra Svendborgs nye vandværk. Det er ikke, fordi det smager eller føles anderledes end det sædvanlige vand, der kommer strømmende ud af hanerne. Men lidt særligt er det dog.

For det vand, der er nået ud til husstandene, er den første bekræftelse på, at Sørupværket, som det funklende nye og hyper moderne vandværk skal tituleres, virker. Og vil være klar til at begynde sit lange liv som leverandør af livsnødvendigt, rent vand til egnens mennesker, når det sådan for alvor bliver taget i brug i næste uge.

Lørdag 21. april bliver Sørupværket indviet officielt. Med festlighed og rundvisning for dem, der har lyst. Og dermed er første og temmeligt væsentlige etape af Vand og Affalds plan for, hvordan der fortsat skal komme rent vand i en lind strøm ud af Svendborg-egnens haner, i mål.

Siden 1970'erne er forbruget af vand halveret. Meget industri er lukket, og eksempelvis vaskemaskiner er blevet mere vandøkonomiske. Så de nuværende seks vandværker i det område, som Vand og Affald forsyner, er for mange. Desuden er vandværkerne ved at nå en alder, hvor de nok kan levere rent vand og er i fin stand, men kræver mere og mere vedligeholdelse og er dyre i drift.

Planen er derfor, at de seks gamle vandværker, der ikke vil kunne blive ved med at leve op til fremtidens krav til vandforsyning, skal erstattes af to nye, højteknologiske - det ene er det nybyggede Sørupværket, og det andet bliver Skovmølleværket, som enten skal renoveres eller erstattes med et nyt. Hovedværket på Vandværksvej - Svendborgs første rigtige vandværk med pumper fra 1901 - er allerede blevet lukket, og i den kommende årrække vil resten følge efter.

Men der er ingen grund til bekymring. Det nye vandværk er bygget efter alle moderne foreskrifter for, hvordan man nu og i fremtiden skal håndtere vand og samtidig er det designet til både at kunne holde i adskillige årtier fra nu og udbygges, hvis det skulle blive et krav. Kom med og få et kig ind i fremtidens vand her.

Fejringen af 150 år med rent vand
I anledning af åbningen af Sørupværket bliver 150 år med rent vand i Svendborg fejret med flere arrangementer.Torsdag 19. april klokken 17 er der vandvandring med titlen "Vandets betydning for byens liv". Turen begynder på torvet i Svendborg, og det er gratis at vandre med. På turen fortæller arkæolog Per O. Thomsen fra Svendborg Museum om vandets historie fra middelalderen og frem til etableringen af den første offentlige vandforsyning.

21. april fra klokken 13 til 16 kan man opleve tre vigtige vandsteder i Svendborg.

Vandtårnet på Ovinehøj, der normalt er lukket for offentligheden, vil være åbent, så gæster kan opleve udsigten over byen.

Hovedværket på Vandværksvej fra 1901, som for nylig blev taget ud af brug, er åbent for besøgende. Indenfor i vandværket har Svendborg Kommune lavet en udstilling om vand i Svendborg. Fra klokken 13 til 16 fortæller tidligere sektionsleder Ebbe Toghøj om vand gennem de seneste 150 år. Klokken 14 fortæller arkæolog Per O. Thomsen fra Svendborg Museum arkæologiske anekdoter om vand. Begge dele kan man lytte til, mens man får serveret en pandekage.

Det nybyggede Sørupværket er åbent for rundvisning, hvor medarbejdere fortæller om værkets teknologi og drift og byder på frisk vand og frugt.

Nyt, højteknologisk vandværk i Svendborg klar til brug

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce