Nyt affaldssystem: Hvad skal der ske under køkkenvasken?

Fremover skal man have to spande stående ved vejen, hvor skraldebilen kører. Arkivfoto: John Fredy

Nyt affaldssystem: Hvad skal der ske under køkkenvasken?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der skal gøres plads til flere spande i boligen og i haven, når svendborgenerne skal til at sortere deres affald på en ny måde. Vand & Affald gør klar til at hjælpe og inspirere

Svendborg: Det bliver en stor omvæltning for svendborgenserne, når de om halvandet år skal til at sortere husholdningsaffald i fire kategorier.

Det forudser administrerende direktør i Vand & Affald Ole Steensberg Øgelund, som også ser en større opgave i at vejlede og inspirere borgerne til at finde de rigtige løsninger til forskellige typer af boliger.

- Vi vil gerne inspirere til at ændre nogle vaner og noget adfærd, og når vi kommer lidt længere frem, har vi en kæmpe kommunikationsopgave i det, siger han.

- Erfaringer andre steder fra viser dog, at når først spandene er der, så husker man også at sortere. Mange gør det jo allerede, så for dem bliver det ikke så meget anderledes.

Ole Steensberg Øgelund mener, at de fleste borgere allerede er motiverede.

- Vi er tit blevet spurgt om, hvornår svendborgenserne skal til at sortere affald, ligesom man jo gør så mange andre steder. Det har der længe været en efterspørgsel på, siger han.

Den nye affaldsordning bliver klar til start om cirka halvandet år. Forudsat det vedtages i byrådet, som det netop er blevet det i Miljø- og Naturudvalget.

Og erfaringerne fra andre kommuner gode.

- Erfaringen alle andre steder fra er, at man bliver mindet om at sortere, når først spandende er der, siger Øgelund.

Erfaringer andre steder fra viser dog, at når først spandene er der, så husker man også at sortere.
Ole Steensberg Øgelund, adm. dir. Vand & Affald

Plastik venter lidt

Ude ved vejen skal man have to store spande med hver to rum. De leveres af Vand & Affald og tømmes af skraldebiler.

Den ene af spandene har et rum til organisk affald og et andet rum til restaffald. Den anden spand har et rum til papir og pap og et til metal og glas. Der er ikke et særskilt rum til plastik - det skal fortsat afleveres på genbrugsstationen eller ved storskraldindsamling.

Det forklarer Ole Steensberg Øgelund med, at man afventer en undersøgelse af, om man i fællesskab på Fyn skal investere i et eftersorteringsanlæg.

- Der er ingen tvivl om, at plastik er et problemområde. Der findes så meget forskelligt materiale, men i Norge har man et anlæg, der er rigtig godt kørende, og som kan sortere de forskellige typer fra hinanden. Det er planen, at vi på sigt også skal have sådan et, siger han.

Sammenholdt med, at udgifterne til en tredje spand til plastik ville blive for store, så er løsningen foreløbig at køre større plastikstykker på genbrugsstationen eller få det hentet af storskraldsbilen.

- Man kan også spørge, hvorfor der ikke er pant på plastikflasker. Det spørgsmål har EU fat i, og Tyskland har allerede truffet deres egne beslutninger om krav af den art. Så det kan også blive en mulighed, siger Ole Steensberg Øgelund.

Indendørs skal man finde en løsning, som passer til den enkelte bolig. Om det er fire spande under køkkenvasken, et posesystem i bryggerset eller måske en af de utallige løsninger, som allerede i dag er opfundet af enten professionelle køkkenfirmaer eller private borgere, vil Vand & Affald ikke blande sig i.

- Vi leverer de to store spande, der skal stå ved vejen. Vi leverer også plastikposer til den køkkenspand, der skal indeholde det organiske affald. Men resten skal borgeren selv finde en løsning på. Der er jo mange, der allerede har et sorteringssystem i dag, og hvordan man lige får plads til det i boligen, er der flere modeller for.

- Vi vil dog gerne lave noget inspirationsmateriale, som kan være en hjælp til den enkelte, siger Ole Steensberg Øgelund.

Prisen næsten uændret

Prismæssigt bliver der næppe den store ændring for borgeren.

- De endelige takster er selvfølgelig op til politikerne at fastsætte, men selve omkostningen på at gå fra 37 procent til 55 procent genanvendelse bliver kun på to procent. Nogle får et lille plus på deres regning, andre et lille minus, forklarer Ole Steensberg Øgelund.

- Men udbudspriser fra vognmænd, der har en særlig type biler, som kan håndtere sorteringssystemet, er først klar om halvandet år, så det er svært at sige, hvad det præcist ender med.

Vand & Affald står for at købe de store spande ind. De afskrives over ti år, hvilket betyder, at forbrugeren også har ti år til at betale dem i. Der bliver altså ingen større engangsudgift til de store spande i starten.

Nyt affaldssystem: Hvad skal der ske under køkkenvasken?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce